Tent
 

Έμπνευση, φαντασία και ταλέντο στο διαγωνισμό Loving Outdoors

Στο πλαίσιο της έκθεσης Sun&Shadow expo 2010 η διοργανώτρια εταιρεία Kormos προκήρυξε το διαγωνισμό Loving Outdoors, με θέμα: «Δημιουργία τρισδιάστατης κατασκευής για εξωτερικό χώρο, η οποία θα περιλαμβάνει κάθισμα, τραπέζι και σύστημα σκίασης». Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από νέους σχεδιαστές προκειμένου να συμμετάσχουν ήταν πολύ μεγάλο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μεγάλο ποσοστό των υποψηφιοτήτων προερχόταν από το εξωτερικό, γεγονός που αναδεικνύει τη διεθνή απήχηση και διεισδυτικότητα της Sun&Shadow expo.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να σχεδιάσουν μια τρισδιάστατη κατασκευή για εξωτερικό χώρο, η οποία θα περιλάμβανε καθιστικό, τραπέζι και σύστημα σκίασης.

Τα στοιχεία τα οποία θα αποτελούσαν την κατασκευή θα έπρεπε να έχουν κοινή μορφολογική προσέγγιση και να μπορούσαν να συνδέονται μεταξύ τους ή να είναι ανεξάρτητα. Επιπλέον, η κατασκευή θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί σε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο, και στη δεύτερη περίπτωση, να έχει ληφθεί σοβαρά υπ΄ όψιν το φαινόμενο του βανδαλισμού.

Η κριτική επιτροπή εξέτασε το κάθε σχέδιο συμψηφίζοντας όλες τις βαθμολογίες και ανακήρυξε τα τρία τελικά σχέδια. Ωστόσο, το υψηλό επίπεδο των προτάσεων που υποβλήθηκαν και η μεγάλος συναγωνισμός, απέφεραν περισσότερους νικητές από …τρεις, δηλαδή όσα ήταν και τα βραβεία!

Η κριτική επιτροπή έλαβε υπόψη της μια σειρά από κριτήρια, μεταξύ των οποίων ήταν η εξερεύνηση καινοτόμων συνθετικών επιλογών και συνδυασμού υλικών, η ευστοχία την επιλογή των υλικών, η λειτουργικότητα κατασκευής και η εργονομία της, η πρωτοτυπία της πρότασης και η ποιότητα του σχεδιασμού, η αντοχή της στο χρόνο αλλά και η δυνατότητα υλοποίησης της πρότασης.

Η ανάδειξη των καλύτερων σχεδίων έγινε με βαθμολογία των έργων από την κριτική επιτροπή, ενώ με ποσοστό 10% συμμετείχε και το κοινό στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις 20 καλύτερες υποψηφιότητες. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της τελετής απονομής βραβείων, κατά τη διάρκεια της έκθεσης Sun&Shadow expo 2010, στις 12 Δεκεμβρίου 2010. Τα βραβεία που απονεμήθηκαν ήταν τα εξής: 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ: 3000 €, 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ: 1500 €, 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ: 500 €

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη συνεργασία της σχολής Βακαλό Art & Design με υπεύθυνο τον κ. Μανώλη Ηλιάκη, το ΤΕΙ Αθήνας Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής.και Σχεδιασμού Αντικειμένου, με υπεύθυνο τον κ.Εμμανουήλ Βραχνή, και το ΤΕΙ Λάρισας -Παράρτημα Καρδίτσας Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου, με υπεύθυνο τον κ. Αθανάσιο Μπαμπαλή.

Ζητείται να σχεδιαστεί μια  τρισδιάστατη κατασκευή για εξωτερικό χώρο, η οποία θα περιλαμβάνει καθιστικό, τραπέζι και σύστημα σκίασης.

Οι βραβεύσεις του διαγωνισμού

1o ΒΡΑΒΕΙΟ

ΑΛΗΘΕΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ / ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

Βακαλό Art & Design

Η πρόταση των Αληθέα Παπαγεωργίου και Δέσποινα Λαζαρίδη προορίζεται κυρίως για ιδιωτικούς χώρους. Ο σκοπός ήταν οι καθαρές γραμμές, η γεωμετρία, η λειτουργικότητα, η απλότητα, σε συνδυασμό με την εύκολη, χαμηλού κόστους κατασκευή. Οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες και οι τρόποι σύνδεσης των στοιχείων που συνθέτουν την κατασκευή είναι εμφανή (χωρίς να γίνεται προσπάθεια όλα αυτά να κρυφτούν) και αποτελούν αισθητικό κομμάτι της μορφολογίας της. Η σύνθεση στο κύριο κομμάτι της βασίζεται στην επανάληψη ενός στοιχείου που άλλοτε σχηματίζει κάθισμα και άλλοτε ανάκλιντρο. Ακόμα, στο πάνω μέρος της κατασκευής αξιοποιήθηκε η ελαφρότητα και η ακαμψία του μπαμπού δημιουργώντας έτσι ένα σκίαστρο το οποίο δε χρειάζεται πλαίσιο.

Τα υλικά που επιλέχτηκαν για την κατασκευή αυτή είναι κόντρα πλακέ θαλάσσης, γαλβανισμένη στρατζαριστή λαμαρίνα για το τραπέζι και τα καθίσματα, καθώς και η γαλβανισμένη λάμα και η καλαμωτή για το σκίαστρο. Όλα τα υλικά είναι φιλικά προς το περιβάλλον και έχουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο και στα καιρικά φαινόμενα, και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο και επιλέχτηκαν.

Ο τρόπος κατασκευής της πρότασης είναι αρκετά απλός. Χωρίζεται σε δυο μέρη:  α) τα καθίσματα με το τραπέζι και β) το σκίαστρο.

Για να δημιουργηθεί το πρώτο μέρος τοποθετούνται τα στοιχεία που αποτελούν το κάθισμα σε μεταλλικά Πι για να προστατευτούν τα σόκορα της κατασκευής που έρχονται σε επαφή με το έδαφος. Αφού σταθεροποιήσουμε με μια μεταλλική γωνία τα ξύλα που αποτελούν το κάθισμα και τα πόδια, τα τοποθετούμε κι αυτά σε στρατζαριστή λαμαρίνα και στη συνέχεια εφαρμόζονται στην υποδοχή που υπάρχει στην πλάτη του καθίσματος για μεγαλύτερη σταθερότητα. Έτσι δημιουργείται το κάθισμα στο όποιο μπορεί ανάμεσα από τα καθίσματα να προστεθεί το τραπέζι (ξύλινη βάση που με μεταλλικά στοιχεία στηρίζεται το μεταλλικό κυκλικό τραπέζι) και τους δυο τετράγωνους μεταλλικούς κοιλοδοκούς στους οποίους θα εφαρμοστεί το σκίαστρο.

Το δεύτερο μέρος (σκίαστρο) αποτελείται από δυο γαλβανισμένες στρατζαριστές  λάμες και την καλαμωτή από μπαμπού. Στις δυο λάμες τοποθετείται αφρώδης ουσία αυτοκόλλητης μορφής για την καλύτερη εφαρμογή της καλαμωτής που θα τοποθετηθεί ανάμεσα τους. Ενώ σε μια από τις δυο λάμες τοποθετούνται ντίζες για την καλύτερη ένωση και σταθεροποίηση της κατασκευής. Το σύνολο αυτό από τις δύο λάμες και την καλαμωτή στηρίζεται σε δυο ορθοστάτες, οι οποίοι με τη σειρά τους εφαρμόζουν στους σωλήνες – υποδοχείς που στηρίζονται στο κάθισμα.

ROBERTO MITOLO
Πολυτεχνική Σχολή Τορίνο (Ιταλία)


Μέσα σε έναν κύβο τοποθετούνται ένα άνετο κάθισμα, μια διάταξη σκίασης κι ένα τραπέζι. Η μεταλλική δομή αποτελείται από τετράγωνης διατομής σωλήνες πλάτος 6 cm που έχουν συγκολληθεί ώστε να διαμορφώσουν δύο ομόκεντρα τετράγωνα. Είναι εύκολη κατασκευαστικά και αποτελείται από λίγα στοιχεία: δύο πείρους, ένας πάνω κι ένας κάτω, κι έτσι η δομή εύκολα διπλώνεται, μαζεύεται και αποθηκεύεται. Το υλικό σκίασης είναι ανθεκτική και ελαφριά λινάτσα. Εκτός από την προστασία από τον ήλιο, το ύφασμα αυξάνει και την ακαμψία της δομής: όταν διπλώνεται προς φύλαξη καταλαμβάνει λίγο χώρο, όταν ανοίγεται μπορεί να γαντζωθεί στα 4 κάθετα στοιχεία και να κρεμαστεί μόνο από μερικά απλά «δαχτυλίδια».

Το κάθισμα κατασκευάζεται από κάποια οικολογικά υλικά της διάταξης σκίασης: αποτελείται από ένα μεταλλικό δακτυλίδι με διάμετρο 1,70 μ. Που κρέμεται από την υπόλοιπη δομή με απλές αλυσίδες. Το κάθισμα είναι άνετο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καρέκλα ή ανάκλιντρο, εξυπηρετώντας 2-3 άτομα. Το τραπέζι που είναι ενοποιημένο με το κάθισμα, είναι σε περιορισμένες διαστάσεις, ώστε να μην καταλαμβάνεται μεγάλος χώρος.

Η κατασκευή, που φέρει το όνομα «Έκλειψη», γεννήθηκε από την επιθυμία της ενοποίησης των τριών στοιχείων που απαιτούνται από το θέμα του διαγωνισμού, σε μια ενιαία δομή, εύκολη στην ανάπτυξή της και στην εγκατάστασή της σε πολλά διαφορετικά μέρη, από ένα πάρκο και μια πλατεία έως την παραλία και οποιονδήποτε δημόσιο χώρο. Όπως λέει ο δημιουργός της, η «Έκλειψη» είναι εμπνευσμένη από το σουρεαλισμό των Μagritte και Miro: Συνδυάζει τις γραμμικές φόρμες και τη στοιχειώδη γεωμετρία δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό αντικείμενο, αλλά και ταυτόχρονα, απλό και διακριτικό.

JOAN TRAVÉ URGELL & JOAN AGUÉ CASSANY

Το έργο Package αποτελεί μια νέα ιδέα ενοποιημένης κατασκευής, όπου όλα τα επιμέρους υλικά της εξαρτώνται το ένα από το άλλο. Ο σχεδιασμός του έργου επιτρέπει στην εύκολη συσκευασία όλων των στοιχείων σε ένα πακέτο 150x150x25cm, ενώ όταν είναι σε ανάπτυξη καταλαμβάνει χώρο 300x300x250cm. Έχει τη δυνατότητα δύο διαφορετικών χρήσεων. Στην Terrace Mode, το τραπέζι βρίσκεται σε ύψος 80cm και μπορεί εύκολα να εγερθεί στα 105cm όπου και πλέον αποκτά την χρήση Cocktail Mode. Οι καρέκλες έχουν σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο που εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε σκαμπό και να διπλωθούν. Όταν το τραπέζι διπλώνει, οι καρέκλες στερεώνονται στην πίσω επιφάνειά του και με το κλείσιμο του σκίαστρου, δημιουργείται το τελικό «πακέτο» Package. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του προϊοντος και τα αειφόρα πρότυπα, το γλβανισμένο ατσάλι είναι το βασικό δομικό υλικό της κατασκευής, ενώ το τραπέζι και οι καρέκλες είναι κατασκευασμένες από χαλκό που έχει επεξεργαστεί με ξύλο προκειμένου να αντέχει σε εξωτερικές χρήσεις.  Έχει τη δυνατότητα, επίσης, μέσω της βάσης του, να συνδεθεί με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

2o ΒΡΑΒΕΙΟ

ΕΛΕΝΗ ΔΟΜΠΡΟΓΙΑΝΝΗ

Τ.Ε.Ι. Αθήνας


Πρόκειται για μια κατασκευή της οποίας οι χαράξεις προέκυψαν από τη σπείρα του Αρχιμήδη. Κεντρική  ιδέα για την επιλογή της αρχέτυπης μορφής ήταν η επιδίωξη για ένα «χώρο» που συγκεντρώνει τα άτομα γύρω από έναν πυρήνα, ευνοώντας έτσι την αμφίδρομη επικοινωνία. Επιπλέον, η εύκολη αποθήκευση (αφού πρόκειται για ιδιωτικό χώρο), η μεταβλητότητα και το χαμηλό κόστος παραγωγής (και κατά συνέπεια πώλησης), υπήρξαν βασικοί γνώμονες για την πορεία της μελέτης.

Το μέταλλο, το ξύλο και το τεντόπανο καθίστανται μέρος της σύνθεσης, εξυπηρετώντας τους σκοπούς της κεντρικής ιδέας. Τόσο η γαλβάνιζε λαμαρίνα, όσο και το κόντρα πλακέ θαλάσσης και το τεντόπανο είναι ανθεκτικά υλικά στις εξωτερικές συνθήκες και την υγρασία.

Αναλυτικότερα, όλο το σύστημα εγγράφεται σε χώρο 3x3x2,60μ., ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα αποσυναρμολόγησης και αποθήκευσης στα κομμάτια που περιγράφονται παρακάτω. Αρχικά, ο σκελετός της βάσης κατασκευάζεται από βαρέως τύπου στραντζαριστή λαμαρίνα 60x40x 2,5χιλ. Η βάση είναι χωρισμένη σε τέσσερα κομμάτια. Αυτά ενώνονται μεταξύ τους με κοχλίες, που διαπερνούν τις διατομές στις θέσεις βάσει του σχεδίου, και σταθεροποιούνται με περικόχλιο. Για ευνόητους λόγους, στους σκελετούς βάσης μπορούν να προσαρμοστούν λεγουρατόροι. Πάνω ακριβώς από το μεταλλικό σκελετό προσαρμόζονται τέσσερα κομμάτια κόντρα πλακέ θαλάσσης,  πάχους 20 cm, κομμένα στο σχήμα της τελικής επιφάνειας, τα οποία βιδώνονται στο μεταλλικό σκελετό. Ειδικά διαμορφωμένες υποδοχές, με σπυρωτές αναμονές για περικόχλια, έρχονται πρόσωπο σε όλη την επιφάνεια της βάσης, προκειμένου να στερεωθούν σε αυτές τα ποδιά των καθισμάτων, των τραπέζιων και ο ορθοστάτης της τέντας. Τα πόδια, από γαλβανιζέ στραντζαριστή λαμαρίνα πάχους 1,2 mm και διατομής 4 mm (για τα ακριανά πόδια) ή 8 mm (για τα ενδιάμεσα), κατασκευάζονται από δυο μέρη σχήματος γάμα, τα όποια ενώνονται μεταξύ τους με  συγκόλληση. Στο κέντρο των ποδιών τοποθετούνται δυο κάθετα λαμάκια προκειμένου η κατασκευή να αντέξει τις κατακόρυφες δυνάμεις, που θα υποστεί από το κάθισμα. Η συναρμολόγηση των ποδιών έχει πραγματοποιηθεί ήδη από τον κατασκευαστή, προκειμένου ο καταναλωτής να μπορεί απλά να προσαρμόσει τα πόδια στις αντίστοιχες υποδοχές  τις βάσης και τα στερεώσει απλά βιδώνοντας με κάποιο μπουλόνι. Με την ιδία λογική κατασκευάζονται και εφαρμόζονται επίσης, τα ποδιά των τραπεζιών. Στη συνέχεια τοποθετούνται τα καθίσματα (από κόντρα πλακέ θαλάσσης), πάχους 30χιλ., τα οποία βιδώνονται απ’ την κάτω πλευρά στις κατάλληλα προετοιμασμένες  εξοχές των ποδιών. Αντίστοιχα τοποθετούνται και οι επιφάνειες των τραπεζιών. Σε κάποια μόνο σημεία των καθισμάτων, υπάρχει πλάτη,η οποία είναι  κατασκευασμένη από κοντά πλακέ θαλάσσης πάχους 30mm και τοποθετείται εκ των υστέρων στα καθίσματα. Στην πλάτη έχει χωνευτεί ένα συμπαγές σίδερο διατομής 15mm, το οποίο εξέχει εκατέρωθεν. Το τμήμα του σίδερου που προεξέχει κουμπώνει σε ένα σωλήνα 17mm, που είναι κολλημένος  εσωτερικά των ποδιών του καθίσματος. Η αντίστοιχη διατομή υπάρχει και στην ξύλινη επιφάνεια του καθίσματος για να μπορεί το σίδερο να περάσει ως την σωληνωτή αναμονή του ποδιού. Έπειτα ο χρήστης καλείται να βιδώσει με μπουλόνια στην βάση, τον ορθοστάτη της τέντας. Αυτός  κατασκευάζεται από σωλήνα πάχους 3mm, διατομής  Ø100 και συγκολλάται σε μια κυκλική επιφάνεια μεγαλύτερης διαμέτρου, με σκοπό εκεί να τοποθετηθούν τα μπουλόνια στερέωσης. Στον ορθοστάτη υπάρχουν ήδη συγκολλημένες οι αντηρίδες στήριξης των πλαισίων της τέντας ή εναλλακτικά για λόγους αποθήκευσης λύση. Πρόκειται για σωλήνες πάχους 1,5mm και διατομής Ø42, με κατάλληλα διαμορφωμένη άκρη, ώστε να αγκαλιάσει το πλαίσιο της τέντας. Το πλαίσιο με τη σειρά του προσαρμόζεται στην άκρη της αντηρίδας και σταθεροποιείται με κοχλία που στην άκρη του βιδώνεται πεταλούδα ή παξιμάδι. Τα πλαίσια της τέντας είναι από σωλήνα  Ø42 x πάχος, 1,5mm και σε αυτά δένονται οι τέντες (αδιάβροχο τεντόπανο, κατάλληλο για εξωτερικούς χώρους). Οι τρεις τέντες δε βρίσκονται στο ίδιο ύψος. Υποβοηθούνται έτσι από κατακόρυφους ορθοστάτες, ανά δυο για κάθε τέντα ανώτερου ύψους. Οι ορθοστάτες αυτοί έχουν διατομή Ø26 και πάχος 2mm, βιδώνονται στις ειδικά διαμορφωμένες υποδοχές των πλαισίων και έτσι διασφαλίζεται η σταθερότητα του συστήματος σκίασης.

ΘΑΛΕΙΑ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΥ / ΜΗΝΑ ΛΕΜΟΝΗ

Βακαλό Art & Design


Το all in a box είναι μια πρωτότυπη κατασκευή, που θέλει να προσφέρει πολλαπλούς τρόπους χρήσεις ανάλογα με τη διάθεση και την ανάγκη που θέλει να εκπληρώσει ο χρήστης. Οι  διαφορετικοί τρόποι που προσφέρει για να κάτσει  σ’ αυτό όπως και η δυνατότητα τοποθέτησης  αντικειμένων. Η πολυχρηστικότητα της συγκεκριμένης κατασκευής εγγυάται ότι μπορεί να τοποθετηθεί είτε σε δημόσιο χώρο, όπως μια παιδική χαρά, είτε σε ιδιωτικό χώρο, όπως στον κήπο μιας κατοικίας.

Η κατασκευή αποτελείται από δύο ξεχωριστά μέρη. Το πρώτο μέρος αποτελείται από το βασικό κορμό μαζί με τα κουτιά που έρχονται και «κουμπώνουν» σ’ αυτό και το δεύτερο μέρος το οποίο είναι το σκίαστρο.

Το πρώτο μέρος είναι κατασκευασμένο από κόντρα πλακέ θαλάσσης 4mm, το οποίο επιλέχθηκε, λόγω της μεγάλης του αντοχής είναι σχεδόν άκαμπτο και στην ανθεκτικότητά του στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Για αισθητικούς λόγους τα μεταβλητά μέρη επενδύθηκαν με φορμάικα 2mm σε 3 χρωματικές επιλογές των βασικών χρωμάτων (κόκκινο , κίτρινο , μπλε ).Το δεύτερο μέρος ,το σκίαστρο , είναι μια γαλβανισμένη σιδηροκατασκευή .Επιλέχτηκε η συγκεκριμένη μέθοδος για  να προστατεύεται η κατασκευή από την οξείδωση .Επίσης το σκίαστρο αποτελείται από καραβόπανο το όποιο προστατεύει από την έκθεση στον ήλιο. Τέλος έχουν τοποθετηθεί ροδάκια στη βάση του βασικού κορμού ώστε να προστατεύεται από το νερό και να είναι εύκολη η μετακίνηση και η αποθήκευση του. Τα υλικά επιλέχτηκαν με κριτήριο να είναι προσβάσιμα, φιλικά προς το περιβάλλον και ανθεκτικά.

Το all in a box είναι σχεδιασμένο ώστε να κατασκευάζεται εύκολα χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες. Τα μεταβλητά μέρη με άπλες κινήσεις μπορούν να ”κουμπώσουν” στο βασικό κορμό μέσω ενός μεταλλικού συνδέσμου που ενώνει τα δύο μέρη . Επίσης το σκίαστρο τοποθετείται σε μια βάση που περικλείεται μέσα στο κορμό .Η καινοτομία που προσφέρει είναι ότι όλα τα μικρότερα σε μέγεθος  μέρη καθώς και το σκίαστρο  μπορούν να αποθηκευτούν στο βασικό κορμό ο οποίος ανοίγει και μπορεί να τα δεχτεί όλα μέσα στον ελεύθερο χώρο του . Έτσι δύνεται η δυνατότητα όλη  η κατασκευή να μετακινείται και να αποθηκεύεται εύκολα . Ο  χώρος αυτός του βασικού κορμού δίνει μια επιπλέον δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως extra αποθηκευτικός χώρος όταν το all in a box είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Τα μεταβλητά μέρη μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά ως καθίσματα ανεξάρτητα με την υπόλοιπη κατασκευή.

Το all in a box είναι μια πολυμορφική κατασκευή ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη. Μια οικονομική λύση, λόγω των υλικών του και μπορεί εύκολα να κατασκευαστεί. Μπορεί να προσφέρει μια ευχάριστη στάση και προσελκύσει μέσω τις ιδιαίτερης μορφής του. Μια λύση που μπορεί να ομορφύνει ένα δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.

3° ΒΡΑΒΕΙΟ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

Tμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου


Αποτελείται από δύο κεντρικούς δοκούς (πόδια) όπου πάνω σε αυτό είναι τοποθετημένο ένα πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν τέσσερα καθίσματα με χωνευτή πλάτη και δύο τραπέζια. Τα καθίσματα και τα τραπέζια είναι πτυσσόμενα ώστε να μειώσουμε τον όγκο της κατασκευής κατά την αποθήκευση. Δηλαδή οι τελικές του διαστάσεις θα είναι 2,4*1,68*0,15 m. Το σύστημα αυτό μπορεί να μειώσει κι άλλο το μέγεθός του αν το επάνω μέρος (που είναι αποσπώμενο) το τοποθετήσουμε δίπλα στην βάση.
Στα δύο κεντρικά πόδια που στην βάση του είναι τύπου Ι υπάρχουν δύο κινούμενα πόδια που είναι χωνευτά στην αρχική κατασκευή τα οποία ανοίγουν για καλύτερη σταθερότητα της κατασκευής. Το κάθισμα έχει στο πίσω μέρος του μια μορφοποίηση ώστε όταν είναι ανοιχτό να ακουμπάει πάνω στο πλαίσιο και να σταματάει. Αυτό μας προσφέρει και μεγαλύτερη σταθερότητα. Επίσης, υπάρχει και ένα σύστημα που ασφαλίζει το κάθισμα ώστε να μην πέφτει.

Το τραπέζι είναι μια απλή κατασκευή στην οποία υπάρχει μια μορφοποίηση όμοια με του πλαισίου, ώστε να ταιριάζει και να κινείται από 0-90ο . Στο τραπέζι υπάρχει ένας μηχανισμός όπου το κλειδώνει στη θέση των 0 και 90ο (ο μηχανισμός υπάρχει έτοιμος στο εμπόριο).

Το σύστημα σκίασης έχει τον ίδιο μηχανισμό όπως και του τραπεζιού. Αποτελείται από 21 κομμάτια οριζόντια και δύο κάθετα. Το υλικό της κατασκευής είναι από επικολλητή ξυλεία. Τα κομμάτια του πλαισίου είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με βίδες.

Οι έπαινοι

Εκτός από τους διαγωνιζόμενους που απέσπασαν τα τρία πρώτα βραβεία του διαγωνισμού Loving Outdoors, απονεμήθηκαν και δύο έπαινοι τους οποίος μοιράστηκαν οι ακόλουθες συμμετοχές:

Τον 1ο Έπαινο έλαβαν οι Αριάνθη-Αντωνία Μαραγκουδάκη από το ΕΜΠ, Γεώργιος Μποσνάς / Μανώλης Σαντοριναίος από το ΑΤΕΙ Καρδίτσας Σχεδιασμού Επίπλων & Τεχνολογίας Υλικών και Σοφία Καμπιώτη /Φωτεινή Παλυβού από το ΤΕΙ Αθήνας.

Τον 2ο Έπαινο έλαβαν οι Δανάη Ξανθάκη από τη Βακαλό Art & Design, Πηνελόπη Βασιλάκη / Μαριάννα Χατζηπουλή από το ΕΜΠ και ο Μάριος Στυλιανίδης από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Αναλυτικές πληροφορίες και όλες οι συμμετοχές στην επίσημη ιστοσελίδα www.lovingoutdoors.gr

Δημοσιεύτηκε: 09/03/2011

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
 • Οπτική άνεση και σχεδιασμός ανοιγμάτων στα σύγχρονα κτίρια

  [gallery] Κατά τον σχεδιασμό ανοιγμάτων στις όψεις ενός κτιρίου, οι παράμετροι που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι πολλές και, μάλιστα, συχνά αντιθετικές μεταξύ τους: η αισθητική, η θέα προς τα έξω, η θερμική και οπτική άνεση, η εξοικονόμηση ενέργειας, +

 • Sun&Shadow στο Facebook! Όλη η δυναμική με μία κίνηση

  Ο Online Οδηγός Αγοράς Sun&Shadow βρήκε τη θέση του και στο Facebook. Μπείτε στη σελίδα του Facebook, sunandshadow.gr, κάντε , και γίνετε μέλη της πιο ενημερωμένης και ενεργής ομάδας που θέλει να ξέρει τα πάντα για την σκίαση, τους +

 • Κατασκευή 4 αψιδωτών συνεχόμενων στεγάστρων

  Stegastra, apsidota

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η κατασκευή τεσσάρων (4) αψιδωτών συνεχόμενων στεγάστρων στο Α.Κ.S Porto Heli Hotel, στο Πόρτο Χέλι. Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου έψαχναν λύση σκίασης για τον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου περίπου 300m2 ώστε να χρησιμοποιείται όλες τις ώρες της +


ΣΧΟΛΙΑΚαταχωρήθηκε στις 21/12/2014, ώρα 19:14

Σύχρονη Μελέτη Φωτισμού Κτηρίου

Εξαιρετικό άρθρο τόσο και για τα ανοίγματα στο κτήριο όσο και για τη σκίαση. Συνεχίστε την τόσο καλή προσπάθεια!