Στην αέναη προσπάθεια των ανθρώπων να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους, οι κατασκευαστές περσίδων και σκιάστρων άρχισαν να επινοούν τον τρόπο ενός… τεμπέλη για να ελέγξουν το φως της ημέρας. Το αποτέλεσμα είναι οι έξυπνες περσίδες και σκίαστρα.

Αρχικά, οι κατασκευαστές δημιούργησαν μηχανοκίνητα σκίαστρα και περσίδες που ανοιγοκλείνουν μέσω ενός τηλεχειριστηρίου χειρός ή επιτοίχιου. Στη συνέχεια ανέβασαν τη λειτουργικότητα, δημιουργώντας συστήματα που λειτουργούν αυτόματα, με χρονόμετρο, αισθητήρα (φως, θερμοκρασία, κίνηση), μέσω εφαρμογής ή ακόμα και μέσω φωνητικής εντολής.

Πώς λειτουργούν οι έξυπνες περσίδες και τα σκίαστρα;

Οι έξυπνες περσίδες και τα έξυπνα σκίαστρα βασίζονται στην τεχνολογία των αυτοματοποιημένων παραθύρων, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990. Εξαρτώνται από μια πηγή ενέργειας και διάφορα εξαρτήματα, που συνήθως κρύβονται πίσω από ένα ???  ή μια ψευδοροφή. Ο σχεδιαστής/κατασκευαστής/εγκαταστάτης J Geiger Shading παρουσίασε το πρώτο μηχανοκίνητο σύστημα σκίασης χωρίς ορατά καλώδια ή βίδες το 2012, το οποίο είναι ακόμα εξαιρετικά δημοφιλές.

Υπάρχουν σκίαστρα και περσίδες που συνδέονται με τις πρίζες, ενώ άλλα μπορούν να συνδεθούν και με έναν πίνακα τροφοδοσίας. Αλλά η πιο δημοφιλής πηγή ενέργειας είναι οι μπαταρίες, απλές ή επαναφορτιζόμενες. Σε πιο ακριβές επιλογές, ορισμένα έξυπνα συστήματα μπορούν να συνδυαστούν με ηλιακό πάνελ και πακέτα μπαταριών που χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια.

Τι μπορούν να κάνουν οι έξυπνες περσίδες και τα σκίαστρα

Τα έξυπνα παράθυρα μοιάζουν με τα συμβατικά. Τα έξυπνα σκίαστρα μοιάζουν κι αυτά με τα παραδοσιακά κυλινδρικά σκίαστρα (χωρίς το κορδόνι) ή με κυψελοειδείς κατασκευές για ενεργειακή απόδοση. Οι έξυπνες περσίδες είναι κυρίως οριζόντια ή κάθετα πηχωτά ξύλα ή άλλο σκληρό υλικό.

«Έξυπνο» σημαίνει ότι περσίδες και σκίαστρα μπορούν να ανοίξουν ή να κλείσουν μέσω μιας εφαρμογής, ενός προγράμματος ή φωνητικής εντολής. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατός ο συνδυασμός του θερμοστάτη με το ηλιακό φως, για να ανέβουν τα στόρια και να δυναμώσει η θέρμανση με μία μόνο εντολή. Επίσης, υπάρχουν εφαρμογές που, μαζί με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά για χρονοδιακόπτη και θερμοστάτη, δίνουν τη δυνατότητα προγραμματισμού στα στόρια ή τα σκίαστρα ώστε να ανοιγοκλείνουν αυτόματα εάν αλλάξει η θερμοκρασία του δωματίου, εάν κάποιος εισέλθει στο δωμάτιο ή αν κλείσει μια πόρτα -μέσω αισθητήρων θερμοκρασίας, κίνησης ή διεπαφής στο σύστημα.

Τα σκίαστρα και οι περσίδες μπορούν ακόμη να συνδυαστούν με αισθητήρες φωτός, οι οποίοι τα ανεβάζουν ή τα κατεβάζουν ως απόκριση στο φως. Στην περίπτωση ορισμένων περσίδων με πηχάκια, ένας αισθητήρας μπορεί να προσαρμόσει τη γωνία των πηχών ανάλογα με την ποσότητα του ηλιακού φωτός που μπαίνει στο δωμάτιο.

Τα πλεονεκτήματα των έξυπνων περσίδων και σκιάστρων

Για πολλούς ιδιοκτήτες, οτιδήποτε ασύρματο είναι ένα πλεονέκτημα. Αλλά τα έξυπνα συστήματα παραθύρου ξεπερνούν τη βελτιωμένη εμφάνιση και την προηγμένη τεχνολογία του Internet of Things.

Ας υποθέσουμε ότι ένας ιδιοκτήτης έχει προβλήματα κινητικότητας ή ότι ανησυχεί μήπως το παιδί ή το κατοικίδιο μπλεχτούν στα καλώδια. Ίσως βρίσκεται συχνά εκτός πόλης και θέλει να φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος στο σπίτι για λόγους ασφαλείας ή απλά προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια από τους λογαριασμούς: Προσαρμόζοντας τα στόρια στην ποσότητα του ήλιου (και επομένως θερμότητας) που μπαίνει μέσα από ένα παράθυρο τη δεδομένη στιγμή, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη θερμοκρασία ενός δωματίου, μειώνοντας την ανάγκη κλιματισμού και θέρμανσης.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των έξυπνων περσίδων και σκιάστρων;

Τα έξυπνα συστήματα παραθύρων συνοδεύονται, όμως, και από ορισμένους περιορισμούς.

Περιορισμένα στυλ και χρώματα: Τα στυλ των έξυπνων περσίδων και σκιάστρων αυξάνονται καθημερινά. Ωστόσο, οι επιλογές είναι πιο περιορισμένες και, επομένως, αν κάποιος επιθυμεί ένα ιδιαίτερο ύφασμα ή εμφάνιση, ίσως να μην μπορεί να το βρει. Αν, όμως, διαθέτει ήδη ένα απλό μηχανοποιημένο σύστημα, μπορεί να το εξοπλίσει εκ των υστέρων με έξυπνη τεχνολογία.

Επιπλέον έξοδα: Ένα αρχιτεκτονικά σωστό, έξυπνο σκίαστρο με κορυφαία, πλήρως προσαρμοσμένη ποιότητα μπορεί να κοστίσει έως και 1.500 ευρώ. Υπάρχουν και πιο οικονομικές επιλογές, ωστόσο τα συστήματα έξυπνων παραθύρων έχουν σε γενικές γραμμές διπλάσιο ή τριπλάσιο κόστος από τα αντίστοιχα χειροκίνητα.

Τεχνολογικές απαιτήσεις: Ανάλογα με το WiFi και το σύστημα έξυπνων παραθύρων που έχει ο καθένας, ίσως χρειαστεί να αγοράσει ένα smart hub για να λειτουργεί καλά η εφαρμογή. Επίσης, ένα πολύ μεγάλο σπίτι μπορεί να χρειάζεται μια επέκταση εμβέλειας ή ενισχυτή σήματος. Τέλος, μπορεί να χρειαστεί ένα εφεδρικό τηλεχειριστήριο σε περίπτωση απώλειας του σήματος WiFi.

Προβλήματα τροφοδοσίας: Κανείς δεν λέει ότι οι μπαταρίες και οι μηχανισμοί που διέπουν αυτά τα έξυπνα συστήματα θα διαρκέσουν για πάντα, επομένως κάποια στιγμή θα χρειαστούν αντικατάσταση. Τέλος, κάποιοι βρίσκουν ενοχλητικό τον ήχο των μπαταριών.