Τι είναι το έξυπνο σπίτι; Οικιακός αυτοματισμός, Smart Home, συνδεδεμένο σπίτι ή έξυπνο σπίτι… Ποια είναι η διαφορά;

Στην πράξη, αυτές οι έννοιες διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους και περιγράφουν ένα σύστημα οικιακού αυτοματισμού το οποίο συνδέει συσκευές με συμβατή τεχνολογία επικοινωνίας στο σπίτι σας, μέσω ενός κεντρικού έξυπνου ελέγχου (Smart Hub). Μπορεί να φιλοξενήσει νέα «μέλη της οικογένειας» ανά πάσα στιγμή ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη.

Πώς λειτουργεί το έξυπνο σπίτι;

Δε χρειάζεται να γνωρίζετε πώς λειτουργεί τεχνικά το συνδεδεμένο σπίτι για να μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε.

Η καρδιά του συστήματος είναι η συσκευή έξυπνου κεντρικού ελέγχου, η οποία λειτουργεί ως κόμβος: σας επιτρέπει να συγκεντρώνετε όλες τις συσκευές σας και να τις ελέγχετε με μια φιλική προς το χρήστη εφαρμογή.
Οι έξυπνες συσκευές ενδέχεται να μη χρησιμοποιούν όλες το ίδιο πρωτόκολλο επικοινωνίας. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μη μιλούν την ίδια «γλώσσα». Ένας από τους ρόλους του κεντρικού κόμβου είναι, ως διερμηνέας, να διασφαλίζει ότι όλες οι συσκευές συνεργάζονται σωστά και εκτελούν τα προγραμματισμένα σενάρια. Φροντίζει επίσης να μπορείτε να επικοινωνείτε με το σπίτι σας μέσω του smartphone σας ή μέσω φωνητικής εντολής.

Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάστε είναι ότι ο εξοπλισμός πρέπει να είναι συμβατός με τη συσκευή οικιακού αυτοματισμού που επιλέγετε. Επιλέγοντας εξοπλισμό από την ίδια εταιρία, δεν θα έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Αλλά, σημειώστε ότι μέσα από συνεργασίες, προϊόντα και από άλλες εταιρίες μπορεί να είναι συμβατά. Ως εκ τούτου, η συσκευή κεντρικού έξυπνου ελέγχου του σπιτιού σας καθιστά δυνατή την κατασκευή αυτής της «γέφυρας» μεταξύ όλων των προϊόντων, ακόμη και όταν είναι διαφορετικών εταιριών.
Το έξυπνο σπίτι της Somfy

Τα τελευταία 10 χρόνια, η Somfy έχει δημιουργήσει ένα έξυπνο οικοσύστημα με αυξανόμενη συνδεσιμότητα μέσω συνεργασιών με άλλες εταιρείες, προκειμένου να παρέχει στους πελάτες της μια ενοποιημένη, ολιστική, αλλά και απλοποιημένη εμπειρία.

Για να δημιουργήσετε ένα οικιακό οικοσύστημα Somfy, αρχικά πρέπει να προμηθευτείτε τη συσκευή κεντρικού έξυπνου ελέγχου (Smart Hub). Στη συνέχεια, το συνδέετε στις έξυπνες συσκευές σας. Τα ασύρματα προϊόντα της Somfy (μοτέρ, μικροδέκτες κ.λπ.) είναι εγγενώς συνδεδεμένα (internet ready) και μπορούν εύκολα να ελεγχθούν εξ αποστάσεως από το smartphone, μέσω του Smart hub.

Το 2021, η Somfy εγκαινίασε το TaHoma® switch, ένα έξυπνο σύστημα ελέγχου, για πλήρη & ευφυή κεντρικό έλεγχο. Προσφέρει μια ολοκληρωμένη και κλιμακούμενη λύση:

Μπορείτε πρώτα να συνδέσετε μία συσκευή και στη συνέχεια να προσθέσετε σταδιακά νέες. Είναι συμβατό με σχεδόν 300 οικιακά προϊόντα Somfy και συνεργάτες όπως Philips Hue, Legrand, Velux, Schneider και πολλοί άλλοι. Μια επεκτάσιμη λύση που διευκολύνει τη δημιουργία ενός έξυπνου σπιτιού.

Το TaHoma switch είναι συμβατό με τα πρωτόκολλα Somfy RTS και io-homecontrol καθώς και με το Zigbee 3.0.
Αφού εγκαταστήσετε και συνδέσετε τις συσκευές, μπορείτε να ξεκινήσετε την αυτοματοποίηση σεναρίων. Η εφαρμογή TaHoma προσφέρει πλήρη διαχείριση από ένα ειδικό μενού διαθέσιμο σε smartphone ή tablet. Είναι επίσης συμβατό με τους βοηθούς φωνής Amazon Alexa, Google Assistant και Apple HomeKit.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του TaHoma switch της Somfy: Τα δεδομένα είναι ασφαλή και οι διακομιστές που φιλοξενούν και αποθηκεύουν τα δεδομένα προσφέρουν τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας. Πράγματι, το TaHoma switch έχει επισημανθεί ως «IoT Security Rating» από τον οργανισμό UL (παγκόσμιος ηγέτης στις δοκιμές ασφάλειας και προστασίας, τις επιθεωρήσεις και τις επαληθεύσεις) για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

Με άλλα λόγια, αυτός ο κεντρικός έλεγχος πληρεί βασικές απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας, όπως ασφαλείς ενημερώσεις και συνδέσεις, ασφάλεια αποθηκευμένων και μεταδιδόμενων δεδομένων, καθώς και μέγιστη ασφάλεια για εφαρμογές για κινητές συσκευές.

Για να υποστηρίξει τους επαγγελματίες στην πώληση, εγκατάσταση και συντήρηση των έξυπνων λύσεων της, η Somfy εγκαινίασε επίσης το TaHoma Suite, μια σουίτα που διευκολύνει τους συνεργάτες της, προσφέροντας τα πλεονεκτήματα της απομακρυσμένης σύνδεσης και ρύθμισης των έξυπνων συσκευών των πελατών τους, πάντα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας για τον τελικό καταναλωτή.

Αποτελείται από το TaHoma® pro, μια εφαρμογή για κινητά που βοηθά τους εγκαταστάτες να θέσουν σε λειτουργία όλο τον συνδεδεμένο εξοπλισμό γρήγορα και αποτελεσματικά. Ένας οδηγός βήμα προς βήμα τους επιτρέπει να δημιουργήσουν μια εγκατάσταση και να ρυθμίσουν τα μοτέρ αξιόπιστα, χωρίς σφάλματα. Η διαχείριση των εγκαταστάσεων είναι πλέον ευκολότερη, εξοικονομώντας χρόνο και αυξάνοντας την παραγωγικότητα.
Υποστηρίζει επίσης τους επαγγελματίες στην απομακρυσμένη αντιμετώπιση προβλημάτων με το Serv-e-Go®. Αποτελεί το διαδικτυακό εργαλείο συντήρησης της Somfy για συνδεδεμένο εξοπλισμό. Παρέχει στους εγκαταστάτες μια σαφή επισκόπηση όλων των εγκαταστάσεών τους, επιτρέποντάς τους να εκτελούν διαγνωστικές εργασίες εξ αποστάσεως για εξοικονόμηση χρόνου και καλύτερη προετοιμασία των επισκέψεων στους πελάτες τους. Αυτό σημαίνει ότι οι εγκαταστάτες ξοδεύουν λιγότερο χρόνο στο δρόμο και μπορούν να επικεντρωθούν σε δραστηριότητες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας για την επιχείρησή τους.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του έξυπνου σπιτιού της Somfy;

Με το έξυπνο σπίτι, μπορείτε να συνδέσετε όλα τα είδη έξυπνων συσκευών στο σύστημα οικιακού αυτοματισμού σας. Οι τέντες, τα ρολά, αυλόπορτες & γκαραζόπορτες, οι κάμερες, ο συναγερμός, ο φωτισμός, η θέρμανση κ.λπ. μπορούν πια να αυτοματοποιηθούν, με τη δημιουργία σεναρίων και τον έλεγχο εξ αποστάσεως μέσω smartphone.
• Επιπλέον άνεση: Αυτοματοποιώντας πλήρως ή εν μέρει τις συσκευές σας, δε χρειάζεται πλέον να χειρίζεστε τη λειτουργία των προϊόντων σας. Μπορείτε να αφήσετε το έξυπνο σπίτι σας να κάνει τη δουλειά για εσάς. Μπορείτε, για παράδειγμα, να προγραμματίσετε το αυτόματο κλείσιμο των ρολών σας το σούρουπο.
• Επιπλέον ευκολία: Ελέγχετε το συνδεδεμένο σπίτι σας με ένα μόνο κλικ από το smartphone σας ή ακόμα και με τη φωνή σας! Χρήσιμο όταν πρέπει να απενεργοποιήσετε τον συναγερμό και να ανοίξετε την πόρτα εξ αποστάσεως σε συγγενή ή φίλο που ήρθε να ποτίσει τα φυτά σας.
• Επιπλέον ασφάλεια: Μπορείτε να αυτοματοποιήσετε ορισμένες ενέργειες είτε εξ αποστάσεως είτε όταν βρίσκεστε στο σπίτι. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε το συναγερμό, να ανοίξετε τα ρολά, να ελέγξετε ότι η αυλόπορτα είναι σωστά κλειστή κ.λπ. Μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση των συσκευών σας και γενικότερα του σπιτιού σας ανά πάσα στιγμή. Και όταν πάτε διακοπές, μπορείτε να προσομοιώνετε την παρουσία σας.
• Εξοικονόμηση ενέργειας: Η διαχείριση ενέργειας είναι ένας ακόμα βασικός ρόλος  του έξυπνου σπιτιού. Μπορείτε να δημιουργήσετε σενάρια στο TaHoma switch συνδυάζοντας τον εξοπλισμό σας με αισθητήρες. Όταν ο ήλιος είναι πολύ δυνατός, για παράδειγμα, οι τέντες κατεβαίνουν αυτόματα. Ιδανικό για να διατηρείτε το εσωτερικό δροσερό όταν κάνει ζέστη έξω!