Τα συστήματα σκίασης είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελλάδα. Είτε πρόκειται για τέντες, πέργκολες, αιωρούμενα σκίαστρα, εξωτερικές περσίδες ή απλά στέγαστρα πορτών, η αγκύρωση είναι πάντα πολύ σημαντική καθότι είναι εξωτερικές κατασκευές εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα στον άνεμο.

Οι αστοχίες λόγω των έντονα δυναμικών φορτίων της ανεμοπίεσης είναι πολύ συχνές και εντοπίζονται ως επί το πλείστον – αν όχι αποκλειστικά – σε ελαφριές κατασκευές από χάλυβα, αλουμίνιο, γυαλί και ξύλο, όπως μεταλλικά υπόστεγα, ξύλινα στέγαστρα, υαλοπετάσματα αλουμινίου κλπ. Με βάση το ισχύον πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ1991-1-4 το βασικό μέγεθος του υπολογισμού είναι η βασική ταχύτητα του ανέμου, η οποία ισούται με 33m/s για περιοχές έως 10km από την ακτογραμμή και 27m/s για τις υπόλοιπες περιοχές. Επιπλέον αυτού, λαμβάνεται υπόψη συντελεστής αιχμής, συντελεστής ασφάλειας φόρτισης (ίσος προς 1,50) κλπ. Συνεπώς, μία ταχύτητα σχεδιασμού προσεγγιστικά υπολογίζεται ίση προς 130 km/h, η οποία κυμαίνεται από 10 έως 12 στην κλίμακα Beaufort.

Σωστή αγκύρωση στα δομικά υλικά

Γίνεται κατανοητό ότι εκτός από την καλή ποιοτικά κατασκευή των διαφόρων συστημάτων σκίασης, εξίσου, αν όχι μεγαλύτερη σημασία έχει η σωστή αγκύρωση αυτών στα δομικά υλικά της κατασκευής. Τα υλικά αυτά μπορεί να ποικίλουν αναλόγως το είδος του κτίσματος. Μπορεί για παράδειγμα μια πέργολα να βιδωθεί στο κτίριο όπου είναι πιθανό να υπάρχει σκυρόδεμα, αλλά ίσως και λιγότερο ανθεκτικά υλικά όπως τούβλα ή τσιμεντόλιθοι κλπ.

Η fischer είναι εξειδικευμένη εταιρεία στις αγκυρώσεις και γενικότερα στην στήριξη και έχει κατάλληλα και πιστοποιημένα αγκύρια για όλα τα δομικά υλικά ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και αντοχή του συστήματος σκίασης στο χρόνο. To fischer DUOPOWER είναι έξυπνο βύσμα δύο συστατικών με τρεις λειτουργίες: εκτόνωση, αναδίπλωση και δημιουργία κόμπου. Είναι κατάλληλο για όλα τα δομικά υλικά επιτρέποντας πληθώρα εφαρμογών με μόνο ένα βύσμα. Προσαρμόζεται αυτόματα στο δομικό υλικό παρέχοντας αντοχή σε μεγάλα φορτία. Η πολύ καλή αίσθηση κρατήματος κατά το βίδωμα παρέχει πρόσθετη σιγουριά. Τα βύσματα fischer DUOPOWER 6×50, 8×65 και 10×80, λόγω του μεγαλύτερου βάθους αγκύρωσης, είναι κατάλληλα για στερεώσεις σε διάτρητα δομικά υλικά, πορομπετόν και κορνίζες σοβά.

Επίσης ένα άλλο σύνηθες πρόβλημα ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι η ύπαρξη εξωτερικής θερμοπρόσοψης που παρεμβάλλεται μεταξύ του συστήματος σκίασης και του δομικού υλικού. Η fischer με τα ειδικά αγκύρια Thermax, με θερμοδιακοπή λύνει αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρειάζεται να δοθούν λύσεις-πατέντες και χωρίς να τραυματίζεται η θερμοπρόσοψη. Τέλος η ύπαρξη ειδικών χημικών αγκυρίων με πιστοποιητικό υγρομόνωσης, εκτός ότι εξασφαλίζει την μέγιστη ασφάλεια αγκύρωσης, επιτρέπει την στερέωση ειδικά στο δάπεδο των ταρατσών που το θέμα της στεγανότητας είναι πολύ κρίσιμο.

Στον ιστότοπο www.fischer.gr υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, βίντεο και ενημερωτικά έντυπα για όλα τα προϊόντα fischer .