Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η περίοδος 2023-2027 θα είναι η θερμότερη πενταετία που έχει ποτέ καταγραφεί, εξαιτίας της συνδυασμένης επίδρασης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και του μετεωρολογικού φαινομένου El Niño, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πιθανό μέχρι το 2027 να έχει ξεπεραστεί για πρώτη φορά το όριο – κλειδί της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν δεν είχαν αρχίσει να αυξάνονται οι εκπομπές αερίων από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

«Υπάρχει πιθανότητα 98% τουλάχιστον ένα από τα πέντε επόμενα χρόνια και αυτή περίοδος των πέντε ετών στο σύνολό της να είναι τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ», υπογράμμισε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Ο οργανισμός υπολογίζει στο 66% την πιθανότητα η μέση ετήσια θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη να υπερβεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου τα προβιομηχανικά επίπεδα στη διάρκεια τουλάχιστον ενός από τα πέντε επόμενα έτη.

Η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 έχει στόχο να περιορίσει την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σαφώς κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα από το 1850 ως το 1900 και, ει δυνατόν, στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα ίδια επίπεδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων, εφόσον η θερμοκρασία διατηρηθεί πάνω από αυτό το όριο για μία ή δύο δεκαετίες, θα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις, όπως καύσωνες, πυρκαγιές και έντονα καιρικά φαινόμενα. Κατά τους επιστήμονες, πάντως, υπάρχει χρόνος για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, μειώνοντας άμεσα απότομα τις εκπομπές αερίων.

Στις αρχές του μήνα, ο ΟΗΕ απηύθυνε προειδοποίηση πως το μετεωρολογικό φαινόμενο El Niño έχει ισχυρές πιθανότητες να σχηματιστεί αυτήν την χρονιά και να προκαλέσει την αύξηση των θερμοκρασιών σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας εκτιμά πλέον ότι υπάρχουν 60% πιθανότητες το El Niño να αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου και 80% μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Το El Niño είναι ένα φυσικό μετεωρολογικό φαινόμενο που συνδέεται με την αύξηση των θερμοκρασιών, αυξημένη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές του κόσμου και ισχυρές βροχοπτώσεις σε άλλες.

Αναπτύχθηκε για τελευταία φορά το 2018-2019 και έδωσε την θέση του σε ένα ιδιαιτέρως μακροχρόνιο επεισόδιο La Niña που προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα και κυρίως πτώση των θερμοκρασιών.

Παρά τον παράγοντα αυτόν, τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Χωρίς το La Niña, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη.

Το φαινόμενο La Niña «λειτούργησε ως προσωρινό φρένο στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του ΠΟΜ Πέτερι Τάαλλας. «Η ανάπτυξη του El Niño θα οδηγήσει πιθανότατα σε νέα κορύφωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και θα αυξήσει τις πιθανότητες κατάρριψης ρεκόρ θερμοκρασιών», προειδοποιεί.

Πηγή: naftemporiki.gr