Το Luotuowan Village βρίσκεται στην πόλη Longquanguan και συνορεύει με την επαρχία Shanxi, στους πρόποδες της βόρειας πλευράς των βουνών Taihang. Τα γύρω βουνά δυσχέραιναν τη συγκοινωνία προς και από το χωριό, κάτι που εμπόδισε την οικονομική ανάπτυξη του χωριού προκαλώντας έναν αυξανόμενο αριθμό ερειπωμένων σπιτιών. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει πολλούς οικονομικούς και υλικούς πόρους για την ανακαίνιση και την κατασκευή σπιτιών. Μετά από αδιάλειπτες προσπάθειες, η ποιότητα της ζωής των χωρικών βελτιώθηκε σταδιακά. Πριν από την ανακαίνιση, οι χωρικοί είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μια παραδοσιακή ξύλινη στέγη ή στέγη από σκυρόδεμα για τα σπίτια τους. Η τελευταία λύση προτιμήθηκε περισσότερο επειδή ήταν πιο εύκολο να εφαρμοστεί και οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν μεσήλικες και ηλικιωμένοι. Κατά τη διαδικασία ανακαίνισης του χωριού, ένας μεγάλος αριθμός ξύλινων δοκών αποσυναρμολογήθηκαν και έμειναν στην άκρη. Προηγουμένως, τα απορρίμματα ξύλου είχαν χρησιμοποιηθεί για φωτιά, θέρμανση και μαγείρεμα.
Πέργκολα πάνω στην πλαγιά
Το χωριό χτίστηκε μέσω της αποκατάστασης του βουνού και των εδαφών. Οι χωρικοί σκόπευαν να έχουν μια πέργκολα για σκίαση πάνω από ένα μακρύ σκαρί με τσιμεντένιες στήλες και στις δύο πλευρές, για να μπορούν να ξεκουράζονται στη σκιά. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, οι βαριές τετράγωνες χαλύβδινες ράβδοι και τα μεγάλα ξύλα προσδιορίστηκαν ως κύρια δομικά υλικά, τα οποία έπρεπε να αγοραστούν και να μεταφερθούν από τις μακρινές κομητείες ή τις αγορές της πόλης και απαιτούσαν μια επαγγελματική κατασκευαστική ομάδα και χρήση γερανού. Και η επίπεδη περιοχή στο χώρο ήταν πολύ στενή για να χειριστεί βαριά μηχανήματα, πράγμα που σήμαινε ότι ήταν επικίνδυνο για τους ανθρώπους και τα ζώα. Όταν είδαμε να σχεδιάζουμε σχέδια αυτού του έργου, προτείνουμε να επεξεργαστούμε μια απλούστερη και πιο βολική λύση για την κατασκευή.
Dymaxion & καλύτερη χρήση υλικών
Ο Richard Buckminster Fuller συνόψισε την ιδέα του για την τεχνολογία και την ανθρώπινη ανάπτυξη: «dymaxion», που σημαίνει μέγιστο κέρδος πλεονεκτήματος από την ελάχιστη χρήση ενέργειας. Όσον αφορά τις κατασκευαστικές δραστηριότητες, το “dymaxion” μπορεί να ερμηνευθεί ως “οικοδόμηση του μεγαλύτερου χώρου και της πιο συμπαγούς δομής με ελάχιστη χρήση υλικών”.
Η σχεδιαστική φιλοσοφία του “dymaxion” αντιστοιχεί στην έννοια της αγροτικής κατασκευής. Σήμερα, πολλά κινέζικα χωριά παρουσιάζουν ένα μοναδικό χτισμένο τοπίο, το οποίο δημιουργήθηκε από γενιές χωρικών που είχαν τη σοφία να κάνουν χρήση τοπικών υλικών και να μεγιστοποιήσουν τις λειτουργίες με ελάχιστη συμβολή.
Τα υλικά για τις κατασκευαστικές μονάδες σχεδιάστηκαν όσο το δυνατόν μικρότερα, έτσι ώστε να μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν περισσότερα απόβλητα ξύλου και οι κατασκευαστικές εργασίες να μπορούν να πραγματοποιηθούν από τους ίδιους τους χωρικούς. Οι μονάδες ξύλινων ράβδων αποτελούν το δομικό σύστημα, το οποίο ενισχύει τη σταθερότητα και αποκτά μεγαλύτερο χώρο. Η δομή διαθέτει πλέγματα που βελτιώνουν την απόδοσή της σε ανθεκτικές δυνάμεις της φύσης, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια για μεγάλο χρονικό διάστημα χρήσης.
Πηγή: www.archdaily.com