Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων διοργάνωσε την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στο Μουσείο Τσιτσάνη την τελετή απονομής βραβείων του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Φοιτητών 2021. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τo 2020 με τη συνεργασία του ΕΙΠΑΚ και του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου όπου φοιτητές κλήθηκαν να σχεδιάσουν από την αρχή ένα νηπιαγωγείο σύμφωνα με το Πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου.

Αυτή τη χρονιά το αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου γεωργικών αποθηκών στα Τρίκαλα και η μετατροπή του σε κόμβο καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου. Εικοσιπέντε ομάδες φοιτητών έλαβαν συμμετοχή να ανακατασκευάσουν και να αναβαθμίσουν ενεργειακά το υπάρχον κτίριο αποθηκών μέσα σε επτά μήνες, με σκοπό να στεγαστεί ένα κέντρο πολλαπλών χρήσεων τύπου Hub.

Η επιλογή του Δήμου δεν ήταν τυχαία, καθώς φημίζεται για την καινοτομία του και την ευαισθητοποίηση του στα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας. Έτσι μετά τη λήξη της προθεσμίας παράδοσης των μελετών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων nZEB Roadshow και VillaWatt, η αυλαία του διαγωνισμού έκλεισε με μια εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν πέντε μελέτες και βραβεύτηκαν παρουσία του Δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου και των εκπροσώπων των χορηγών του διαγωνισμού ARIES και MAPEI οι τρεις καλύτερες λύσεις.