Η Παγκόσμια Ημέρα Σκίασης καθιερώθηκε το 2023 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σκίασης ES-SO και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της άνοιξης ακριβώς την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας. Κύριος στόχος της είναι να ενημερώσει το κοινό για τα οφέλη της χρήσης έξυπνων λύσεων σκίασης εξασφαλίζοντας την άνεση και την ευζωία, την εξοικονόμηση χρημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκεται και η ενημέρωση των διεθνών θεσμικών φορέων χάραξης πολιτικής σχετικά με τα ανθρώπινα, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη της σκίασης. 

Σε όλη την Ευρώπη, στα σημεία πώλησης προϊόντων σκίασης, θα παρέχονται πληροφορίες για τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη της σκίασης, συμβάλλοντας στην ευρύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκίασης 2024 διοργανώνεται και στη χώρα μας από τις 21 έως τις 30 Μαρτίου μια καμπάνια ενημέρωσης για τα οφέλη της σκίασης, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σκίασης και των Σωματείων Τεντοποιών. 

Η σκίαση ενισχύει την ευημερία, εξοικονομεί χρήματα, είναι βιώσιμη και αειφόρα: 

Χρησιμοποιώντας συστήματα σκίασης σε ένα κτίριο, η ζήτηση για κλιματισμό μειώνεται σημαντικά, γεγονός που αποφέρει οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Λιγότερη τεχνητή ψυξη  και τεχνητός  φωτισμός θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος καθώς η χρήση τους  αποδεδειγμένα απαιτεί περισσότερη ενέργεια & ενισχύει τις εκπομπές CO2 και τα αέρια του θερμοκηπίου. 

Η «έξυπνη» η δυναμική σκίαση εντάσσεται  σε ένα σύστημα κτηριακού  ελέγχου  που μπορεί να διαχειριστεί  μέσω αισθητήρων  τη θερμότητα και το φως ώστε να επιτευχθούν  τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα ενεργειακής απόδοσης. 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σκίασης, Γιώργος Παπαμιχαήλ επισημαίνει: Σε ένα κόσμο που η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της θα μας απασχολούν ολοένα και περισσότερο, τα προϊόντα & συστήματα ηλιακής σκίασης έχουν σημαντική συνεισφορά στην αειφορία & την βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων μας. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Σκίασης στις 21 Μαρτίου, πραγματοποιείται μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με τα οφέλη της σκίασης, που απευθύνεται σε θεσμικούς παράγοντες, επαγγελματίες στο χώρο των κατασκευών και τελικούς χρήστες των προϊόντων σκίασης» 

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκίασης είναι η στιγμή να εξετάσουμε τις λύσεις μας για τη σκίαση. Δημιουργούν άνετους χώρους διαβίωσης, που βοηθούν το περιβάλλον και εξοικονομούν χρήματα; 

Επικοινωνώντας με έναν ειδικό στην σκίαση, περισσότερα σπίτια και χώροι εργασίας θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με συστήματα σκίασης που θα ωφελήσουν τους ενοίκους, τους ιδιοκτήτες και κατ’ επέκταση τον πλανήτη. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΚΙΑΣΗΣ: 

Οι έξυπνες λύσεις σκίασης λειτουργούν ως μεγάλες ομπρέλες για τα κτίρια! Συμβάλλουν στην κλιματική προσαρμοστικότητα των κτιρίων, διατηρώντας δροσερούς τους χώρους τους, χωρίς υψηλή κατανάλωση ενέργειας και άσκοπη χρήση τεχνητού φωτός. Εφαρμόζονται με εξωτερικά συστήματα όπως τέντες, πέργκολες, κάθετες περσίδες, ρολά, εξωτερικές περσίδες, και με εσωτερικά συστήματα σκίασης όπως βενετικά στόρια, ρολά, ρόμαν κλπ. Τα συστήματα σκίασης μπορούν να είναι χειροκίνητα ή ηλεκτροκίνητα και εξοπλισμένα με αισθητήρες. 

Τα κύρια οφέλη των έξυπνων λύσεων σκίασης: 

  • Εξοικονόμηση χρημάτων με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου μας και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για ψύξη. 
  • Προστασία για εμάς και το περιεχόμενο του σπιτιού μας από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία (UV). 
  • Μείωση της αντανάκλασης και της υπερθέρμανσης στον εσωτερικό χώρο για τη βέλτιστη οπτική και θερμική μας άνεση 
  • Οι έξυπνες λύσεις σκίασης μπορούν να: 
  • Μειώσουν έως 60% την κατανάλωση ενέργειας για ψύξη έως το 2050. 
  • Μειώσουν κατά 58% την ατμοσφαιρική ρύπανση, μειώνοντας την ατμοσφαιρική έκλυση επιβλαβών αερίων του θερμοκηπίου. 
  • Εξοικονομήσουν έως 285€ δις συμβάλλοντας δραστικά στη μείωση των ενεργειακών δαπανών στην Ευρώπη έως το 2050.