Η πρόσβαση στο φως της ημέρας είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για την άνεση και την παραγωγικότητα όσο και την ευζωία των κατοίκων. Ωστόσο, το υπερβολικό φως της ημέρας μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Όταν μιλάμε για «σωστό» φως, θα πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα σε 3 παραμέτρους: την πρόσβαση στο φως της ημέρας, τον έλεγχο της αντηλιάς και την αύξηση της ηλιακής θερμότητας. Για παράδειγμα, η ελαχιστοποίηση της αντανάκλασης του φυσικού φωτός μπορεί να είναι σημαντική σε ένα γραφείο με πολλές οθόνες υπολογιστών μέσα, αλλά λιγότερο σημαντική σε κάποια άλλη περίπτωση.

Σε όλο αυτό το κομμάτι, οι αυτοματισμοί μπορούν να διαδραματίσουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε σχέση με τις κλασικές λύσεις σκίασης. Για παράδειγμα, κατά τη χρήση των κλασικών περσίδων, λίγοι είναι εκείνοι που τις μετακινούν πάνω ή κάτω όλη την ημέρα. Συνήθως επιλέγεται εξ αρχής από τον χρήστη οι περσίδες να είναι κλειστές και μένουν σε αυτή την κατάσταση αφού η αλλαγή τους απαιτεί χειροκίνητη δουλειά. Ωστόσο, εξαιτίας αυτής της κατάστασης μπορεί να χαθούν σημαντικά οφέλη του φυσικού φωτός.

Αυτόματη σκίαση

Ο αυτοματισμός μπορεί να διευκολύνει πολλά από αυτά τα ζητήματα. Μια στρατηγική φυσικού φωτισμού που περιλαμβάνει αισθητήρες, χρονοδιακόπτες και λογισμικό που ανταποκρίνεται στο φως της ημέρας, μπορεί να λειτουργήσει με ένα σύστημα διαχείρισης κτιρίων για τη βελτιστοποίηση της ισορροπίας του φυσικού και ηλεκτρικού φωτισμού, για άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα οφέλη των αισθητήρων και των χρονομέτρων δε μπορούν να υποτιμηθούν. Αντί απλώς να ανάβετε τα φώτα καθώς εισέρχεστε, οι αισθητήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κλείσουν τα στόρια και να σβήσουν τα φώτα όταν ένα δωμάτιο είναι άδειο, εξοικονομώντας ενέργεια και προστατεύοντας τα έπιπλα από ζημιές λόγω ήλιου. Οι αισθητήρες φωτός μπορούν να ανοίξουν τις περσίδες για να φέρουν περισσότερο φως σε μια συννεφιασμένη ημέρα ή να κλείσουν τις περσίδες για να μειώσουν το υπερβολικό φως του ήλιου. Οι αυτοματοποιημένες περσίδες με χρονοδιακόπτες μπορούν να διασφαλίσουν την ιδιοτηκότητά σας κλείνοντας όλες τις περσίδες το βράδυ και ανοίγοντάς τις για να απολαύσετε φυσικό φως το πρωί.

Βεβαίως, η αυτόματη σκίαση μπορεί να είναι μια δύσκολη πώληση. Είναι δύσκολο για τους τελικούς χρήστες να κατανοήσουν τα οφέλη της έξυπνης σκίασης πριν δουν πρώτα πως λειτουργούν. Το θέμα αυτής της υψηλής τεχνολογίας των αυτοματισμών είναι ότι, όταν λειτουργούν, δεν εφιστούν την προσοχή (π.χ με κάποιο θόρυβο κλπ), απλά λειτουργούν!

Επιπλέον, οι προηγούμενες εμπειρίες αυτοματοποιημένης σκίασης των περισσότερων επιβατών μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη. Φαντάζονται θορυβώδεις μηχανισμούς, παρά ήσυχες, απρόσκοπτες, αισθητικά όμορφες περσίδες του σήμερα. Είναι σημαντικό επίσης οι εγκαταστάτες να μπορούν να αποδείξουν τα οφέλη (μέσω βίντεο ή εκθέσεων) των αυτοματοποιημένων περσίδων.

Επιλογή σωστών υλικών

Όσον αφορά στην επιλογή του συστήματος σκίασης, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ενώ οι τέντες παραμένουν γενικά ίδιες με την πάροδο του χρόνου, βλέπουμε μια αύξηση στην ποσότητα υλικών που χρησιμοποιούνται για αποχρώσεις.

Είναι σημαντικό το επιλεγμένο ύφασμα να εξισορροπεί την απόδοση και την αισθητική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι διαφορετικές ιδιότητες του υφάσματος επηρεάζουν το φως και τη θερμότητα που περνούν και πόσο ξεκάθαρα μπορούν να βλέπουν οι άνθρωποι μέσα. Το χρώμα και η αδιαφάνεια του υφάσματος και το μοτίβο της ύφανσης, όλα έχουν αντίκτυπο – και μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφορές απόδοσης μεταξύ υφασμάτων του ίδιου χρώματος.

Τα πακέτα είναι ίσως τα πιο γνωστά, ιδανικά για δωμάτια όπου θέλετε να αποκλείσετε όλο το φως της ημέρας. Γίνεται λίγο πιο δύσκολο όταν σχεδιάζετε χώρους όπου θα θέλατε φυσικό φως. Όταν πρόκειται για  γραφεία, οι εγκαταστάτες θα πρέπει να προτείνουν ένα πιο σκούρο ύφασμα με μεγαλύτερο παράγοντα ανοίγματος. Αυτό μειώνει το έντονο φως και μειώνει την αύξηση της ηλιακής θερμότητας, αλλά οι ένοικοι μπορούν να δουν έξω. Με αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι έχουν την αίσθηση ότι είναι έξω χωρίς τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από το έντονο φως. Τα ελαφρύτερα υφάσματα προσφέρουν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία: διαχέουν το φως που εισέρχεται σε ένα χώρο και ολόκληρο το πακέτο γίνεται απλά ένα ελαφρύ χαρακτηριστικό που φωτίζει το χώρο.

Ο ρόλος του προγράμματος εγκατάστασης

Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να κατανοήσουν τα οφέλη της αυτόματης σκίασης Είναι ο ρόλος των εγκαταστατών να παρουσιάζουν στους πελάτες τα οφέλη της σκίασης, αλλά η βοήθειά τους δεν πρέπει να σταματά εκεί. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι τελικοί χρήστες γνωρίζουν τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους, οι οποίες περιλαμβάνουν λύσεις με μπαταρία ή ασύρματες λύσεις. Οι περισσότεροι πελάτες θα επιλέξουν λύσεις σκίασης σύμφωνα με τα σχέδια και τα χρώματα και εναπόκειται στους εγκαταστάτες να τους εκπαιδεύσουν σχετικά με την ανάγκη εξισορρόπησης της απόδοσης με την αισθητική.

Πηγή: smartbuildingsmagazine.com