Οι εξωτερικοί χώροι των κατοικιών έχουν καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στη ζεστή Ελλάδα αλλά και σε πλήθος άλλων χωρών, ενώ και τα διάφορα πρότζεκτ κατασκευής κτιρίων – κατοικιών που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους στο σχεδιασμό τις βεράντες, τις αυλές, ακόμα και τις ταράτσες των κτιρίων και πώς θα τις καταστήσουν πιο βιώσιμες και πιο φιλόξενες.

Οι έντονοι ρυθμοί της πόλης, η έλλειψη θυλάκων πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό και η μεγάλη ζήτηση για “προσωπικά καταφύγια” όπου θα μπορεί κανείς να χαλαρώσει σε ένα όσο το δυνατό πιο φυσικό περιβάλλον, αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες που στρέφουν ολοένα και περισσότερους στην αξιοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου πέριξ της κατοικίας, είτε αυτό λέγεται βεράντα, εάν πρόκειται για πολυκατοικία είτε κήπος εάν μιλάμε για μονοκατοικία.

Ανάλογες τάσεις διαμορφώνονται και στις αγορές του εξωτερικού, καθώς όλο και πιο πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μεταμορφώ- σουν τις βεράντες, τις αυλές, ακόμα και το γυμνό έδαφος σε …υπαίθρια δωμάτια στα οποία περνούν αρκετές ώρες της ζωής τους για πολλά χρόνια.

Είναι χαρακτηριστική, από αυτή την άποψη, έρευνα της αμερικανικής εταιρείας στατιστικών ερευνών, της Census Bureau, που αποκάλυψε ότι πάνω από το ένα τρίτο του ποσού των 150 δισ. δολαρίων που δαπανήθηκαν για ανακαινίσεις κατοικιών, ήταν αφιερωμένο για πραγματοποίηση εργασιών που αφορούσαν τους χώρους διαβίωσης εκτός οικίας ή διαμερίσματος.

“Οι υπαίθριοι χώροι εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς επειδή συνδυάζουν δύο από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες των ανθρώπων, τη διασκέδαση και τη χαλάρωση”, σημειώνει ο Lou Manfredini, που θεωρείται στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας από τους κορυφαίους ειδικούς και συγγραφείς στο χώρο της ανακαίνισης κτιρίων – κατοικιών. Ο ίδιος κάθε χρόνο τέτοια εποχή αρχίζει να φροντίζει και να προετοιμάζει το γρασίδι στην αυλή του καθώς και τα διάφορα αξεσουάρ που απαιτούνται να είναι έτοιμα …για δράση κατά την περίοδο όπου ο καιρός θα εί ναι ζεστός και θα επιτρέπει την χαλάρωση και την απόλαυση ενός τέτοιου χώρου.

Πέρα από τα άκρως απαραίτητα αξεσουάρ που “μεταμορφώνουν” μια βεράντα ή μια αυλή σε έναν φιλόξενο χώρο διασκέδασης και χαλάρωσης και τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν μια συσκευή μαγειρέματος, έναν χώρο τραπεζαρίας και / ή καθιστικού και μια συσκευή μπάρμπεκιου, οι υπαίθριοι χώροι μιας κατοικίας πρέπει να είναι σχεδιασμένοι και διαρρυθμισμένοι κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν την αίσθηση της συνέχειας του σπιτιού. Δύο είναι οι καθοριστικές παράμετροι που οφείλει να ικανοποιεί ένας σωστά διαμορφωμένος εξωτερικός χώρος: πρώτον, να είναι φιλικός και φιλόξενος και δεύτερο, να είναι κατάλληλος για κάθε είδος καιρικών συνθηκών, από τον καταγάλανο ουρανό και τον καυτό ήλιο, μέχρι τον συννεφιασμένο και βροχερό καιρό.

Για την προστασία από τον ήλιο, η πιο αποτελεσματική λύση είναι η τοποθέτηση τέντας ή συστήματος πέργκολας από ύφασμα, αλλά ανάλογα με το χώρο μπορούμε να περιοριστούμε και στην τοποθέτηση μιας ομπρέλας ενσωματωμένης στο τραπέζι του καθιστικού. Μια άλλη, απόλυτα προσαρμοσμένη στο περιβάλλον, επιλογή είναι η δημιουργία φυσι- κής σκιάς με κληματόβεργες που θα στηρίζονται σε πέργκολα.

Για την προστασία από πιο “κρύες” καιρικές συνθήκες, οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές είναι η κινητή θερμάστρα προπανίου και η υπαίθρια παραστιά.

Οι επιλογές πάντως που υπάρχουν στο χώρο των επίπλων βεράντας και κήπου ποικίλλουν και ο μόνος περιορισμός ο οποίος υπάρχει εί- ναι το τι αναζητά και το πόσα είναι διατεθειμένος να διαθέσει κανείς. Η μόνη προϋπόθε- ση που πρέπει να είναι κοινή για τον καθένα, ανεξαρτήτως γούστου και βαλάντιου, είναι η άνεση, όπως εξηγεί και ο κ. Manfredini.

Έτσι, όσον αφορά τα έπιπλα, υψηλή ζήτηση παρουσιάζουν οι καναπέδες, οι σεζ λονγκ, οι πάγκοι και άλλα έπιπλα από στιβαρά υλι- κά, όπως το ξύλο, ο χυτοσίδηρος, το ανοδιωμένο αλουμίνιο, σε συνδυασμό με ανθεκτικά και εύκολα στον καθαρισμό υφάσματα εξωτερικής χρήσης.

Οι διάφορες λεπτομέρειες διακόσμησης που κάνουν πιο όμορφη τη διαβίωσή μας στο εσωτερικό της οικίας μας, μπορούν να λει- τουργήσουν το ίδιο θετικά στη διάθεσή μας και σε υπαίθριους χώρους, όπως είναι οι βε- ράντες και οι κήποι. Δεν είναι υπερβολικοί όσοι φροντίζουν να εγκαταστήσουν ακόμα και ηχητικά συστήματα, έργα τέχνης και γλυπτά και άλλα αντικείμενα που θα αναδεικνύ- ουν με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση το προσωπικό ύφος του. Ανάλογες εφαρμογές και προϊόντα μπορούμε να επιλέξουμε και στον τομέα του εξωτερικού φωτισμού, με φανάρια, φωτιστικά μονοπατιών ακόμα και κηροπήγια, ανάλογα με τη διάθεσή μας…

“Ο κόσμος σε αρκετές περιπτώσεις ασχολεί- ται περισσότερο με το τι συμβαίνει στο κέντρο του υπαίθριου χώρου του και δεν δίνει καθόλου σημασία στο τι τον περιβάλλει”, επισημαίνει ο κ. Manfredini.

“Το συνολικό οπτικό αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ένα πολύ καλά φροντισμένο και κουρεμένο χορτάρι και ένας υπέροχα διαμορφωμένος περιβάλλων χώρος είναι σημαντικές παράμετροι στη συνολική ματιά αλλά και αίσθηση που αποπνέει ένας υπαίθριος χώρος”.

Ο ίδιος συστήνει την προσθήκη διάφορων εστιασμένων σημείων στο χώρο, όπως για παράδειγμα, μια αιώρα ή μια κρήνη, μια ρηχή λιμνούλα ή μια κληματαριά, στοιχεία που πολύ εύκολα μπορούμε να ενσωματώσουμε στους ελληνικούς υπαίθριους χώρους.

Εάν ο υπαίθριος χώρος βρίσκεται στην μπροστινή όψη της οικίας, δηλαδή προηγείται της κυρίας εισόδου στο εσωτερικό του σπιτιού, ο κ. Manfredini προτείνει τα εξής για την δι- αμόρφωση του υπαίθριου χώρου της βεράντας ή της αυλής:

  • Διαμορφώστε ένα εστιακό σημείο κατάλληλο για μικρές συναντήσεις με μια διακριτική μπροστινή πλακόστρωτη αυλή. Αυτή η μικρή αυλή μπορεί να συνεχιστεί με ένα πλακόστρωτο μονοπάτι που θα καταλήγει στη βεράντα της κυρίας εισόδου της οικίας.
  • Δημιουργείστε μια ιδιωτική ζώνη, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα φυτεύοντας έναν συνδυασμό από ψηλά και χαμηλά δέντρα και φυτά. Είναι απαραίτητη η προσθήκη του κατάλληλου υπαίθριου φωτισμού, προκειμένου να είναι λειτουργικός ο χώρος.
  • Επιλέξτε και τοποθετείστε όμορφα και άνετα καθίσματα μαζί με ένα διακοσμημένο τραπέζι ώστε οι επισκέπτες σας να αισθάνονται άνετα και όμορφα προτού εισέλθουν στο χώρο σας.
  • Τοποθετήστε μία κρήνη, καθώς ο παφλα- σμός του νερού που προκαλείται από την δι- αρκή κίνησή του δημιουργεί μια διαφορετική αίσθηση και παράλληλα υπερκαλύπτει όλους τους εξωγενείς θορύβους, οι οποίοι προκύπτουν από την κίνηση των διάφορων οχημάτων και από άλλους λόγους.

Πηγή: IFAI