Η ηλιοπροστασία στα παράθυρα είναι κάτι που αφορά πολύ περισσότερο την εξοικονόµηση ενέργειας και σε δεύτερο βαθµό τη διακόσµηση και την αισθητική. Ορισµένες ειδικά επεξεργασµένες καλύψεις παραθύρων µπορούν να µειώσουν σηµαντικά την απώλεια θερµότητας κατά τη διάρκεια του χειµώνα και την αύξηση της θερµοκρασίας το καλοκαίρι. Ωστόσο, δεν είναι τόσο αποτελεσµατικές στη µείωση της διαρροής ή της διείσδυσης αέρα. Θα πρέπει να σφραγίσετε και να στεγανοποιήσετε τα σηµεία γύρω από τα παράθυρα για να µειώσετε τη διαρροή αέρα.

Τέντες

Οι τέντες παραθύρων µπορούν να µειώσουν την αύξηση της ηλιακής θερµότητας το καλοκαίρι έως και κατά 65% στα παράθυρα µε νότιο προσανατολισµό και 77% στα δυτικά παράθυρα. Μπορείτε να χρησιµοποιήσετε µια τέντα για να σκιάσετε ένα παράθυρο ή να έχετε µια τέντα κατασκευασµένη για να σκιάσει ολόκληρη την πλευρά του σπιτιού σας.

Στο παρελθόν, οι περισσότερες τέντες ήταν κατασκευασµένες από µέταλλο ή καµβά, κάτι που σήµαινε ότι έπρεπε να αποκαθίστανται κάθε πέντε έως επτά χρόνια. Σήµερα, οι τέντες κατασκευάζονται από συνθετικά υφάσµατα όπως τα ακρυλικά και τα πολυβινυλικά ελασµατοποιηµένα, τα οποία είναι υδατοαπωθητικά και έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία για να αντιστέκονται στη µούχλα και να µη ξεθωριάζουν. Όποιο και αν είναι το ύφασµα, θα πρέπει να επιλέξετε να είναι αδιαφανές και µε σφιχτή ύφανση. Μια ανοιχτόχρωµη τέντα θα αντανακλά περισσότερο ηλιακό φως.

Οι τέντες απαιτούν σωστό εξαερισµό για να µην παγιδεύεται ο καυτός αέρας γύρω από το παράθυρο. Οι δακτύλιοι (οπές) ή άλλα ανοίγµατα κατά µήκος των κορυφών και των πλευρών µιας τέντας µπορούν να παρέχουν έναν σωστό αερισµό. Η τέντα µπορεί επίσης να ανοίγει στις πλευρές ή στην κορυφή για να εξαερώσει τον ζεστό αέρα.

Περσίδες

Οι περσίδες παραθύρων – κάθετες ή οριζόντιες – είναι πιο αποτελεσµατικές στη µείωση της θερµότητας το καλοκαίρι από ότι στην απώλεια θερµότητας τον χειµώνα.

α) Εσωτερικές περσίδες

Λόγω των πολυάριθµων ανοιγµάτων µεταξύ των ράβδων, είναι δύσκολο να ελέγχεται η απώλεια θερµότητας µέσω των εσωτερικών περσίδων στα παράθυρα, παρολαυτά οι ράβδοι προσφέρουν ευελιξία το καλοκαίρι. Σε αντίθεση µε τη σκίαση, µπορείτε να προσαρµόσετε τις ράβδους για να ελέγξετε το φως και τον εξαερισµό. Για παράδειγµα, όταν κλείνετε και χαµηλώνετε τις περσίδες σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο, αν είναι πολύ αντανακλαστικές µπορούν να µειώσουν τη αύξηση της θερµότητας κατά περίπου 45%. Μπορούν επίσης να ρυθµιστούν ώστε να µπλοκάρουν και να αντικατοπτρίζουν το άµεσο ηλιακό φως σε µια φωτεινή οροφή. Μια φωτεινή οροφή θα διαχέει το φως χωρίς πολύ θερµότητα ή λάµψη.

β) Εξωτερικές περσίδες

Οι εξωτερικές περσίδες είναι συνήθως κατασκευασµένες από ξύλο, χάλυβα, αλουµίνιο ή βινύλιο. Τοποθετούνται πάνω από το παράθυρο και πλευρικά κανάλια τις καθοδηγούν καθώς χαµηλώνουν και ανυψώνονται. Όταν κατεβάζετε πλήρως αυτές τις περσίδες, τα πτερύγια τους συναντώνται και παρέχουν σκίαση. Εάν ανασηκωθούν µερικώς, επιτρέπουν την είσοδο του αέρα και του φωτός στα παράθυρα.

Φιλµ Υψηλής Ανακλαστικότητας

Τα φιλµ παραθύρων υψηλής ανακλαστικότητας µπλοκάρουν την αύξηση της θερµότητας το καλοκαίρι. Χρησιµοποιούνται καλύτερα σε κλίµατα µε µεγάλες απαιτήσεις ψύξης, επειδή µπλοκάρουν επίσης τη θερµότητα του ήλιου το χειµώνα.

Η αποτελεσµατικότητα αυτών των ανακλαστικών φιλµ εξαρτάται από:

 • Το µέγεθος της περιοχής των τζαµιών.
  • Τον προσανατολισµό του παραθύρου.
  • Το κλίµα.
  • Τον προσανατολισµό του κτιρίου.
  • Το αν έχει εσωτερική µόνωση το παράθυρο.

Τα ασηµένια φιλµ που µοιάζουν µε κάτοπτρα είναι συνήθως πιο αποτελεσµατικά από τα χρωµατιστά και πιο διαφανή. Τα παράθυρα που βλέπουν προς την ανατολή και τη δύση, λόγω των µεγαλύτερων δυνατοτήτων τους για αύξηση θερµότητας, µπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από αυτά τα φιλµ. Τα βόρεια παράθυρα δε θα επωφεληθούν από αυτά, ενώ τα παράθυρα µε νότιο προσανατολισµό µπορεί να ωφεληθούν κάπως, αλλά το όφελος θα µπορούσε να αντισταθµιστεί από τη µείωση της θερµότητας από τον χειµερινό ήλιο.

Μερικά γενικά µειονεκτήµατα που έχουν αυτά τα φιλµ είναι:

 • Απώλεια εσωτερικού φωτός ή διαπερατότητα.
  • Μειωµένη εξωτερική ορατότητα.
  • Απαιτείται επιπλέον φροντίδα για τον καθαρισµό τους.
  • Αντανακλάσεις.

Μονωτικά panel

Ένα µονωτικό panel παραθύρου ή κλείστρο εισόδου, συνήθως αποτελείται από έναν πυρήνα άκαµπτης µόνωσης από αφρώδη πλακέτα. Μπορείτε να το σπρώξετε ή να το κολλήσετε στο εσωτερικό ενός παραθύρου. Τα panel κατασκευάζονται έτσι ώστε οι άκρες τους να σφραγίζονται σφικτά στο πλαίσιο του παραθύρου. Οι σφραγίδες φτιάχνονται από µαγνητική ταινία ή Velcro. Δεν απαιτείται υλικό, όπως µεντεσέδες ή µάνδαλα.Τα µονωτικά panel είναι αρκετά φθηνά, θα χρειαστείτε όµως χώρο για να τα αποθηκεύσετε όταν δεν είναι σε χρήση.

Ρόλερ σκίασης – Ρολοκουρτίνες

Όταν εγκαθίστανται σωστά, τα ρόλερ σκίασης παραθύρων µπορούν να είναι µία από τις απλούστερες και αποτελεσµατικότερες λύσεις για εξοικονόµηση ενέργειας.

Θα πρέπει να τοποθετούνται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τζάµι µε τις πλευρές τους να συγκρατούνται κοντά στον τοίχο για να δηµιουργηθεί ένας σφραγισµένος χώρος αέρα. Θα πρέπει να χαµηλώνετε τα ρόλερ στα ηλιόλουστα παράθυρα το καλοκαίρι. Τα σκίαστρα στη νότια πλευρά ενός σπιτιού θα πρέπει να ανυψώνονται τον χειµώνα κατά τη διάρκεια της ηµέρας και στη συνέχεια να κατεβαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Για µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα, χρησιµοποιήστε διπλά σκίαστρα – άκρως αντανακλαστικά (λευκά) στη µία πλευρά και απορροφητικά (σκοτεινά) στην άλλη πλευρά – που να µπορούν να αντιστραφούν ανάλογα την εποχή. Τα καπιτονέ ρολά και ορισµένοι τύποι Roman χαρακτηρίζονται από πολλά στρώµατα ινών και σφραγισµένες άκρες. Αυτά τα σκίαστρα λειτουργούν τόσο ως µόνωση όσο και ως φράγµα αέρα και ελέγχουν τη διείσδυση του αέρα πιο αποτελεσµατικά από άλλες µαλακές επενδύσεις παραθύρων.

Παντζούρια και ρολά

Τα παντζούρια, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, µπορούν να βοηθήσουν στη µείωση της απόδοσης και της απώλειας θερµότητας στο σπίτι σας.

Τα εσωτερικά παντζούρια χρειάζονται έναν καθαρό χώρο στην πλευρά του παραθύρου όταν ανοίγουν. Τα κατάλληλα σχεδιασµένα εξωτερικά ρολά µπορούν να παρέχουν το καλύτερο δυνατό σύστηµα µόνωσης στα παράθυρα. Προσφέρουν πολλά πλεονεκτήµατα:

 • Προστασία από τις καιρικές συνθήκες.
  • Ασφάλεια.
  • Δεν είναι απαραίτητη η χρήση εσωτερικού χώρου.
  • Δεν υπάρχει θερµικό σοκ στα παράθυρα εάν είναι κλειστά.

Τα εξωτερικά ρολά θα πρέπει να ενσωµατωθούν στην αρχιτεκτονική του σπιτιού σας. Η τοποθέτησή τους, η αποστράγγιση και οι αρθρώσεις απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και είναι ευκολότερο να αντιµετωπιστούν αυτά τα ζητήµατα σχεδιασµού στις νέες κατασκευές.

Όπως οι περσίδες παραθύρων, τα παραθυρόφυλλα λειτουργούν καλύτερα για σκίαση το καλοκαίρι. Τα κινητά ή σταθερά παραθυρόφυλλα επιτρέπουν τον αερισµό και το φυσικό φως της ηµέρας να εισέλθουν σε ένα δωµάτιο ενώ εµποδίζουν κάποια άµεση ακτινοβολία. Ωστόσο, δεν παρέχουν µεγάλη µόνωση ενάντια στην απώλεια θερµότητας το χειµώνα.

Στέγαστρα

Οι σωστά εγκατεστηµένες προεξοχές στέγης µπορούν να σκιάζουν πιο αποτελεσµατικά τα παράθυρα µε νότιο προσανατολισµό από τη ζέστη του καλοκαιριού. Αν προσανατολιστούν σωστά, τα στέγαστρα θα επιτρέψουν το φως του ήλιου να περάσει µέσα από τα παράθυρα κατά τη διάρκεια του χειµώνα, παρέχοντας περισσότερη ζεστασιά σε ένα σπίτι.

Η κατασκευή και ο προσανατολισµός των στεγάστρων µπορεί να είναι δύσκολος, επειδή περιλαµβάνει πολλούς παράγοντες σχεδιασµού, όπως:

 • Γεωγραφικό πλάτος.
  • Κλίµα.
  • Μετάδοση ηλιακής ακτινοβολίας.
  • Επίπεδα φωτεινότητας.
  • Μέγεθος και τύπος παραθύρου.