Τα παράθυρα όχι μόνο μεταμορφώνουν την πρόσοψη ενός κτιρίου, αλλά το φυσικό φως που επιτρέπουν να μπει στο εσωτερικό του είναι ένα ζωτικό εργαλείο για την ανάδειξη των στοιχείων του σχεδιασμού. Αυτό, όμως, δεν το καθιστά πάντα απαραίτητο – ή ακόμα και επιθυμητό. Κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα, το ηλιακό φως θα εισέλθει άμεσα στο χώρο, αυξάνοντας την αντανάκλαση και τη θερμότητα. Για να αποφευχθεί αυτό, ένα σύστημα εσωτερικής σκίασης είναι απαραίτητο.
Ο σχεδιασμός ενός συστήματος σκίασης είναι πιο περίπλοκος από μια απλή επιλογή περσίδων. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι γενικοί σχεδιαστικοί και λειτουργικοί στόχοι του κτηρίου, καθώς και οι ανάγκες του χρήστη. Ακολουθούν πέντε στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σχεδιάζετε ένα σύστημα εσωτερικής σκίασης.
- Διασφαλίστε ότι ο τύπος του συστήματος σκίασης ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πελάτη
Ο τύπος των συστημάτων θα πρέπει να επιλέγεται με βάση τις ανάγκες του πελάτη και τους γενικούς στόχους του έργου. Οι διάφοροι τύποι σκίασης έχουν πολλαπλά οφέλη.
- Τα κυψελοειδή συστήματα σκίασης (στόρια) διαθέτουν συνήθως δύο στρώσεις υλικού που διαχωρίζονται από κενό αέρος, λειτουργώντας ως μόνωση και επιτρέποντας στους χρήστες να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από τα παράθυρα.
- Τα βενέτικα στόρια διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και μπορούν να «βλέπουν» σε διαφορετικές γωνίες για να ελέγξουν την ποσότητα και την κατεύθυνση του ηλιακού φωτός που εισέρχεται σε ένα χώρο.
- Οι σκιάσεις με ρολά αποτελούνται από αδιαφανές ύφασμα που τυλίγεται και ξετυλίγεται εμποδίζοντας τη διέλευση των ακτίνων του ήλιου στο εσωτερικό του κτηρίου. Οι ρολοκουρτίνες αποτελούνται από φύλλα υφάσματος με ποικίλα επίπεδα πυκνότητας ύφανσης.
- Προσαρμόστε το σύστημα σκίασης στον χώρο που εργάζεστε
Κατά τον σχεδιασμό, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον χώρο στον οποίο εργάζεστε και για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα σκίασης. Η σκίαση χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της αντανάκλασης σε ένα συγκεκριμένο σημείο, επομένως δεν είναι απαραίτητη σε όλους τους χώρους. Για παράδειγμα, ένας χώρος αεροδρομίου χρειάζεται το φυσικό ηλιακό φως, αντίθετα με μια οφθαλμολογική κλινική όπου ένα σύστημα σκίασης θα ήταν ιδανικό για τη μείωση του άμεσου ηλιακού φωτός που διεισδύει στο χώρο. - Ενημερωθείτε για τους νέους διαθέσιμους μηχανισμούς ελέγχου
Η χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων ελέγχου αυξάνεται συνεχώς, καθώς παρατηρείται μια τάση στον χώρο των συστημάτων σκίασης, τα οποία είναι πλέον αρκετά έξυπνα ώστε να μπορούν να καταλάβουν πού βρίσκεται ο ήλιος σε σχέση με το κτίριο και να επιτρέπουν περισσότερο φως στο χώρο.
Πιο προηγμένη τεχνολογία είναι η τοποθέτηση αισθητήρων στο παράθυρο, οι οποίοι θα επιτρέπουν τον πιο ακριβή αυτόματο έλεγχο της αντανάκλασης με βάση τη θέση του ήλιου. - Χρησιμοποιήστε σκίαση για να πετύχετε τους ενεργειακούς στόχους του έργου
Η σκίαση μπορεί να μειώσει το φορτίο ψύξης HVAC ενός κτηρίου κατά περίπου 10% και να αυξήσει την εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά 30-40%. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να καθοριστεί ποιοι θα είναι οι γενικοί ενεργειακοί στόχοι του κτηρίου και πώς το σύστημα σκίασης θα ταιριάζει σε αυτό το σχέδιο.
Ενώ τα συστήματα σκίασης αποτελούν μέρος μιας αποτελεσματικής στρατηγικής για τον φυσικό φωτισμό, σημειώνεται ότι πρέπει να εφαρμόζεται και κάποια μορφή ελέγχου της αντανάκλασης στο σχεδιασμό οποιουδήποτε κτιρίου, ανεξάρτητα από τις τεχνικές φωτισμού του.
- Κοιτάξτε το μέλλον της τεχνολογίας σκίασης
Το καινοτόμο του σήμερα μπορεί να είναι ξεπερασμένο και λιγότερο αποτελεσματικό σε 10 χρόνια. Η επένδυση σε μια νέα τεχνολογία μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική από αυτό που χρησιμοποιείτε και εμπιστεύεστε σήμερα.
Υπάρχουν συστήματα σκίασης που επικοινωνούν με συστήματα διαχείρισης κτιρίων και αναπτύσσουν μια ιεραρχία αναγκών με βάση τη θερμοκρασία και το φως συνδυαστικά, και όχι μεμονωμένα το φως.
Μάλιστα, η καινοτομία πάει ένα βήμα παραπέρα, με την επέκταση της τεχνολογίας δυναμικού γυαλιού που μπορεί να εξαλείψει εντελώς την ανάγκη για ένα σύστημα σκίασης. Το δυναμικό γυαλί έχει την ιδιότητα να εναλλάσσεται από καθαρό σε έγχρωμο ανάλογα με τις ανάγκες, παρέχοντας έλεγχο της αντανάκλασης και της θερμότητας ενώ προσφέρει συνεχή, ανεμπόδιστη θέα.
Αντίστοιχα, το ηλεκτροχρωμικό γυαλί χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρικό παλμό για τον έλεγχο της απόχρωσης του γυαλιού, ενώ το θερμοχρωμικό γυαλί αλλάζει την απόχρωση με βάση τη θερμοκρασία της επιφάνειας. Αν, λοιπόν, η ηλιακή ακτινοβολία είναι άμεση στο συγκεκριμένο υαλοπίνακα, τότε το γυαλί του σκουραίνει, ενώ αν ο ηλιασμός είναι έμμεσος το γυαλί παραμένει καθαρό.
Μπορεί αυτή τη στιγμή αυτή η τεχνολογία να είναι ακριβή, αν, όμως, η αγορά ανταποκριθεί, ενδεχομένως σε μερικά χρόνια να μην χρειάζονται στόρια στο εσωτερικό των κτιρίων.