Στα περισσότερα κτίρια, η τοποθέτηση ενεργειακά αποδοτικών παραθύρων και υαλοπινάκων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της θερμικής άνεσης στους εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, οι διαφορετικοί τύποι επιστρώσεων και επεξεργασιών που υφίστανται οι υαλοπίνακες έχουν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία μπορεί και να μην είναι κατάλληλα για κάθε περίπτωση χρήσης τους.

Τόσο τα οφέλη όσο και τα μειονεκτήματα που ενυπάρχουν σε κάθε επιλογή τοποθέτησης επιστρωμένων υαλοπινάκων πρέπει να εξετάζονται ενδελεχώς, ώστε να γίνει η κατάλληλη επιλογή.

Πλεονεκτήματα

• Ο ανακλαστικός, χρωματισμένος και φασματικά επιλεκτικός υαλοπίνακας μπορεί να μειώσει σημαντικά το ηλιακό θερμικό κέρδος.

• Ο φασματικά επιλεκτικός υαλοπίνακας επιτρέπει την διέλευση στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ορατού φωτός, παρέχοντας έτσι τη μέγιστη δυνατότητα φυσικού ηλιακού φωτισμού.

• Παράθυρο με χαμηλής εκπομπής πολυστρωματική μεμβράνη, σε συνδυασμό με ένα καλό κούφωμα, που είναι θερμοδιακοπτόμενο, μπορούν να αποτελέσουν ένα καλά μονωμένο τοίχο, επιτρέποντας την είσοδο της ηλιακής θερμότητας και αποτρέποντας τη διαφυγή της στο εξωτερικό περιβάλλον.

• Οι διάφοροι χρωματισμοί και οι ανακλαστικές επιστρώσεις πολλών υαλοπινάκων μπορούν να προσδώσουν σε ένα κτίριο μια πολύ ευχάριστη και αισθητά ελκτική εμφάνιση.

• Οι εφαρμοσμένες ταινίες μειώνουν την ηλιακή θερμότητα, έντονο φως, και UV η αύξηση καταστρέφει την αντίσταση και παρέχετε κάποια βελτίωση στην αξία μόνωσης.

• Οι εφαρμοζόμενες μεμβράνες μπορούν να μειώσουν την ηλιακή θερμότητα, τη θάμβωση και την ακτινοβολία UV. Από την άλλη, αυξάνουν την αντίσταση σε θραύση των κρυστάλλων και βελτιώνουν το συντελεστή μόνωσης.

Μειονεκτήματα

• Οι αποχρώσεις των υαλοπινάκων επιτυγχάνουν έναν μέτριο συντελεστή σκίασης επειδή ένα ποσοστό από την απορροφώμενη θερμότητα μεταφέρεται στον εσωτερικό χώρο ως ακτινοβόλος θερμότητα. Η ανακλαστική επίστρωση υαλοπινάκων μπορεί να έχει παρόμοια προβλήματα εάν εγκαθιστάται στο εσωτερικό του γυαλιού.

• Η ανακλαστική επίστρωση σε υαλοπίνακες μπορεί να δημιουργήσει αυξανόμενες απαιτήσεις για φωτισμό.

• Οι υαλοπίνακες με επιστρώσεις φέρουν χρώματα που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην είναι ελκυστικά. Από την άλλη, μπορεί να είναι μεν αισθητικά άρτιες, αλλά να μην είναι κατάλληλες για όλες τις επιφάνειες πρόσοψης του  κτιρίου από τη σκοπιά της εξοικονόμησης ενέργειας.