Ένας πύργος 33 ορόφων που έχει σχεδιαστεί για να προσαρμόζεται στον ήλιο και ταυτόχρονα  να «αναπνέει» άνοιξε στο Shenzhen της Κίνας. Το κτίριο βρίσκεται σε μια από τις βασικές επιχειρηματικές περιοχές της πόλης και στην άκρη ενός δημόσιου πάρκου δίπλα στον κόλπο Qianhai, έχει ύψος 158 μέτρα και χαρακτηρίζεται από ένα εντυπωσιακό λευκό εξωτερικό διάφραγμα.

Η εταιρεία αρχιτεκτονικής, πολεοδομικού σχεδιασμού και μηχανικής με έδρα το Σικάγο Skidmore, Owings & Merrill (SOM) ήταν υπεύθυνη για τον αρχιτεκτονικό, μηχανολογικό, ηλεκτρολογικό και υδραυλικό τομέα του κτιρίου, καλύπτοντας, επίσης, τους κλάδους των δομικών και πολιτικών μηχανικών για το έργο, το οποίο είναι η νέα έδρα της Shenzhen Rural Commercial Bank.

Βιοφιλικές και βιώσιμες σχεδιαστικές λύσεις ανταποκρίνονται στο τροπικό κλίμα της περιοχής και επιλέχθηκαν για να εξισορροπήσουν το όραμα της τράπεζας για το μέλλον παράλληλα με την ιστορία της ως αγροτικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Λόγω της μάζας και της τοποθέτησής του, το διάφραγμα μειώνει σημαντικά το ηλιακό φως που εισέρχεται στο κτίριο αυξάνοντας τη θερμοκρασία του. Η τεχνολογία προσαρμοζόμενης σκίασης στο εσωτερικό του κτιρίου το προστατεύει περαιτέρω από την αύξηση θερμότητας από το ηλιακό φως.

Το διάφραγμα χρησιμεύει επίσης ως δομή του κτιρίου. «Πάντα διερευνούμε ευκαιρίες για να συνθέσουμε εφευρετικές λύσεις μηχανικής με αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Τα κεντρικά γραφεία της Rural Commercial Bank μας έδωσαν την ευκαιρία να ενσωματώσουμε ένα διάφραγμα -παρόμοιο με έναν εξωτερικό σκελετό- που φέρνει τη δομή του κτιρίου στο εξωτερικό και ουσιαστικά «απλώνει» τον ουρανοξύστη στο εσωτερικό για τη δημιουργία χώρων εργασίας χωρίς κολώνες», δήλωσε ο Scott Duncan, συνεργάτης στο γραφείο της SOM στο Σικάγο.

Η απόσταση του διαφράγματος που περικλείει το κτίριο διευρύνεται στη βάση του κτιρίου για να δημιουργήσει ανοίγματα με πλαίσιο και θέα προς το πάρκο και την κοντινή Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο φυσικός αερισμός στη δυτική και ανατολική πλευρά του κτιρίου φέρνει φρέσκο ​​αέρα στο εσωτερικό των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων γραφείων. Για να καταστεί αυτό δυνατό,  δύο κάθετοι χώροι — ένας 40 τ.μ. και ένας 20 τ.μ. — εκτείνονται σε όλο το ύψος του ουρανοξύστη. Κάθε όροφος έχει περσίδες στους χώρους, τις οποίες μπορούν να ρυθμίσουν οι εργαζόμενοι για να εισέρχεται ο καθαρός αέρας στους χώρους του γραφείου.

«Αυτό επιτρέπει στο κτίριο να “αναπνέει” όταν το κλίμα της πόλης είναι ευχάριστο, γεμίζοντας ολόκληρο το κτίριο με καθαρό αέρα, ώστε οι ένοικοι να μπορούν να απολαμβάνουν τον αέρα ενός εξωτερικού χώρου στο εσωτερικό. Λειτουργώντας σαν αεραγωγοί σε ένα σώμα και ανακυκλώνοντας φρέσκο ​​αέρα σε όλο το κτίριο, αυτά τα χαρακτηριστικά δημιουργούν σημαντική εξοικονόμηση περιβαλλοντικής και ενεργειακής απόδοσης», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Ως βιοφιλικό, διακοσμητικό χαρακτηριστικό που μπορεί επίσης να προσφέρει ψύξη με εξάτμιση τις ζεστές μέρες, οι εξωτερικοί γυάλινοι τοίχοι του πολυώροφου λόμπι είναι επενδυμένοι με μια «κουρτίνα βροχής» ύψους 15 μέτρων με σταγόνες νερού που ρέουν συνεχώς και ταξιδεύουν κάτω από ημιδιαφανή κατακόρυφα νήματα. Ένας κυματιστός τοίχος νερού πίσω από τη ρεσεψιόν δημιουργεί επίσης μια οπτική σύνδεση με τη φύση μέσα στο λόμπι.

Τέλος, η κορυφή του πύργου έχει ένα εξωτερικό κατάστρωμα και λειτουργικούς τοίχους για τη δημιουργία ενός μεγάλου εσωτερικού-εξωτερικού χώρου για ενοίκους και επισκέπτες όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Στο έργο η SOM συνεργάστηκε με την Shenzhen Vanke Real Estate Co. Ltd., το Beijing Institute of Architectural Design, την Arup Group Ltd., την MVA Hong Kong Ltd. και την Jangho Group Co. Ltd.