Με τόσες πολλές επιλογές σε στυλ και υλικά, η σκίαση στο σπίτι σας μπορεί να γίνει μια περίπλοκη υπόθεση. Γι’ αυτό και οι ειδικοί προτείνουν τις ιδανικές λύσεις για κάθε δωμάτιο του σπιτιού.

Ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Neale Whitaker δίνει τις συμβουλές του για την καλύτερη επιλογή.

  1. Στο υπνοδωμάτιο: Αποκλεισμός του φωτός και ηχομόνωση

Τα ενδεδειγμένα συστήματα σκίασης πρέπει να εξισορροπούν την αισθητική με τη λειτουργικότητα. Η ιδανική επιλογή θα πρέπει να περιλαμβάνει μία λύση που να ελέγχει τόσο τη θερμοκρασία όσο και το φως, εκτός από το να δείχνει όμορφο! Στην κορυφή της λίστας για τα υπνοδωμάτια είναι τα σκίαστρα που εμποδίζουν απόλυτα το φως και ταυτόχρονα ηχομονώνουν -οι περισσότεροι προτιμούν να μην ξυπνούν με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου ή τη φασαρία του πρωινού. Σημαντικό είναι, όμως, η κρεβατοκάμαρα να είναι ένας χώρος που να αισθανόμαστε χαλαροί και ξεκούραστοι, γι’ αυτό και ο ειδικός προτείνει συστήματα με ιδιότητες αποκλεισμού του φωτός και θερμικού ελέγχου τους, με διαφάνειες που διαχέουν όμορφα το φως της ημέρας.

  1. Στο σαλόνι: Άνεση με αυτοματισμούς

Τα συστήματα σκίασης υπαγορεύονται σε μεγάλο βαθμό από το αρχιτεκτονικό και το εσωτερικό στυλ του κάθε σπιτιού και στοιχεία όπως η θέα και η ιδιωτικότητα. Η επιλογή της σωστής λύσης πρέπει να λαμβάνει υπόψη καθένα από αυτά τα στοιχεία. Αλλά κατά κανόνα, ένα σύγχρονο σπίτι εξυπηρετείται απόλυτα από τα αυτοματοποιημένα στόρια και σκίαστρα που διαχέουν το φως, ελέγχουν τη θερμοκρασία και παρέχουν ιδιωτικότητα και ηχομόνωση όταν απαιτείται.

  1. Στην κουζίνα: Παντζούρια για στυλ και ευκολία

Εάν τα παράθυρα στην κουζίνα είναι αρκετά μακριά από τις συσκευές μαγειρέματος, τότε δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν οι επιλογές των συστημάτων σκίασης. Αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, για παράδειγμα, τα υφασμάτινα στόρια είναι πολύ πιο πιθανό να διατηρούν μυρωδιές και άλλους κινδύνους όπως συσσώρευση λίπους, ακόμη και στην πιο σχολαστικά καθαρισμένη κουζίνα. Τα παντζούρια είναι μια πρακτική επιλογή, καθώς όχι μόνο δίνουν στυλ στον χώρο, αλλά καθαρίζονται και εύκολα.

  1. Στο μπάνιο: Παντζούρια για ιδιωτικότητα

Στο μπάνιο καλό είναι να προτιμάμε συστήματα σκίασης που διαχέουν απαλά το φυσικό φως ενώ συμβάλλουν στην απόλυτη ιδιωτικότητα. Και σε αυτή την περίπτωση, τα παντζούρια είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή καθώς καθαρίζονται εύκολα και προσφέρουν απόλυτη ιδιωτικότητα.

  1. Στους εξωτερικούς χώρους: Τέντες για ηλιοπροστασία

Στην Ελλάδα, έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε μεγάλο μέρος του κάθε έτους σε εξωτερικό χώρο. Οι εξελίξεις στα συστήματα σκίασης και τον φωτισμό εξωτερικού χώρου μας επέτρεψαν να δημιουργήσουμε εξωτερικούς χώρους που να ταιριάζουν με τους αντίστοιχους εσωτερικούς του κάθε σπιτιού και να «μεγαλώνουν» το σπίτι μας. Ωστόσο, επειδή το καλοκαίρι η ζέστη και ο ήλιος μπορεί να γίνουν επικίνδυνα, η σκιά είναι απαραίτητη για βεράντες, , κήπους και μπαλκόνια, με τις τέντες να είναι η παραδοσιακή, αλλά πάντα ιδανική λύση.