Πριν από λίγους μήνες συστάθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Σκίασης, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2023. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα σύντομο απολογισμό της περασμένης χρονιάς. Εντός των άλλων, παρουσιάστηκε το λογότυπο του Συνδέσμου, έγινε αναφορά στα τα επόμενα βήματα, ολοκληρώθηκε η νομική διαδικασία, τέθηκαν προτάσεις για ενέργειες και δράσεις από την ομάδα εργασίας.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων σκίασης εκπροσωπεί τον ES-SO στην Ελλάδα. Είναι ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Μέλη του αποτελούν διακεκριμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή & εμπορία ειδών εσωτερικής και εξωτερικής σκίασης, σε επίπεδο χονδρικής.

Για τον ΣΕΕΣ, τους στόχους, τις δράσεις κ.ά. μιλά ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Συνδέσμου, κ. Γιώργος Παπαμιχαήλ,

Πείτε μας λίγα λόγια για τον ΣΕΕΣ (Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Σκίασης).

O ΣΕΕΣ είναι ένας νεοσυσταθείς σύνδεσμος που έλειπε ως θεσμός από την αγορά της χώρας μας καθώς εκπροσωπεί τις ελληνικές επιχειρήσεις που κατασκευάζουν και διανέμουν συστήματα και προϊόντα εξωτερικής και εσωτερικής σκίασης. Αυτή τη στιγμή διαθέτει 25 ιδρυτικά μέλη, από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου μας. Επίσης ο ΣΕΕΣ, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του αποτελεί πλήρες μέλος του ES-SO, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Προϊόντων Σκίασης, με έδρα τις Βρυξέλλες.

Ποιοι είναι οι στόχοι του Συνδέσμου;

Οι βασικοί στόχοι του συνδέσμου είναι η ανάδειξη των ωφελειών της σκίασης στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, προς το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό. Η ανάδειξη της σκίασης ως μέσο εξοικονόμησης ενέργειας και σημαντικού παράγοντα στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η σχετική ευαισθητοποίηση κατασκευαστών κτιρίων, μηχανικών και του γενικού κοινού ως προς αυτό το όφελος. Η εναρμόνιση των πρακτικών και των προϊόντων του κλάδου, με σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα, μέσω του ES-SO. Η ανάδειξη της ταυτότητας των  ελληνικής κατασκευής προϊόντων σκίασης στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Τέλος, η εκπροσώπηση των κατασκευαστών του  κλάδου σκίασης σε εγχωρίους θεσμούς και οργανισμούς αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς, με βασικότερο τον ES-SO.

Ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη του;

Σύμφωνα με το καταστατικό του Συνδέσμου, πλήρη μέλη του μπορούν να γίνουν εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή ή/και με τη χονδρική πώληση προϊόντων εξωτερικής και εσωτερικής σκίασης στην ελληνική επικράτεια.

Όμως, υπάρχει και η επιλογή της εγγραφής ως απλό η «συνδεδεμένο» μέλος. Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει τη συμμετοχή στα «κοινά» του συνδέσμου άλλων φορέων όπως πχ. των σωματείων των Ελλήνων Τεντοποιών, φορέων και επιχειρήσεων από συναφείς κλάδους (όπως πχ. τον κλάδο κουφωμάτων και ρολών αλουμινίου), προμηθευτών του κλάδου μας αλλά και φυσικών προσώπων, όπως π.χ. πανεπιστημιακούς που μπορεί να έχουν  σχέση με μελέτες εφαρμογής των προϊόντων μας στα κτίρια και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ποιες δράσεις σχεδιάζετε για το μέλλον;

Οι δράσεις γύρω από την 1η Παγκόσμια ημέρα Σκίασης (GLOBAL SHADING DAY) σηματοδοτούν την πρώτη πρωτοβουλία του Συνδέσμου μας σε σχέση με την ανάδειξη των ωφελειών των προϊόντων μας στο γενικό κοινό. Επίσης πολύ σημαντική δράση θα είναι να μεταφράσουμε  στα ελληνικά το, κατάλληλο για την αγορά μας, εκπαιδευτικό υλικό του ES-SO. Στη συνέχεια να το αξιοποιήσουμε σε συνεργασία με τα Σωματεία Τεντοποιών και να προτείνουμε στους επαγγελματίες συμμετοχή σε αντίστοιχα εκπαιδευτικά σεμινάρια. Παράλληλα ετοιμάζουμε μια εκστρατεία Δημοσίων Σχέσεων ώστε να μας γνωρίσουν και να «συνδεθούμε» με άλλους φορείς, με τους οποίους μπορούμε να  έχουμε κοινούς η συναφείς στόχους (όπως π.χ. μελλοντική συμμετοχή σε προγράμματα Εξοικονομώ). Τέλος από το φθινόπωρο θα ξεκινήσουμε την προετοιμασία μιας ενημερωτικής  καμπάνιας  για το 2024 σχετικά με τα οφέλη που προκύπτουν στην εξοικονόμηση ενέργειας από τα προϊόντα σκίασης (βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης GUIDEHOUSE).

Ποια είναι η φιλοδοξία σας ως πρόεδρος του Συνδέσμου για τον κλάδο της Σκίασης;

Καταρχήν σας μιλώ με την ιδιότητα του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής – μέχρι να εκλεγεί το  οριστικό Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου. Με αυτή την ευκαιρία θέλω να τονίσω ότι η  επιτροπή που ανέλαβε να συστήσει και να οδηγήσει το Σύνδεσμο στα πρώτα του «θεσμικά» βήματα και δράσεις, απαρτίζεται κατά κόρον από νέους, συγχρόνους επιχειρηματίες, με φρέσκιες ιδέες, που αποτελούν τη δεύτερη ή τρίτη γενιά  γνωστών επιχειρήσεων του κλάδου μας. Και αυτό έχει βοηθήσει πολύ μέχρι σήμερα στο να γίνουν όλα  γρήγορα και αποτελεσματικά! Προσωπικά, η φιλοδοξία μου είναι να βοηθήσω όσο μπορώ για να μπουν τα  στερεά θεμέλια ώστε αυτό το εγχείρημα να έχει μέλλον και αντοχή στο χρόνο και παράλληλα να συνεισφέρει θετικά στην αναβάθμιση και αναγνωρισιμότητα του κλάδου. Πιστεύω ότι ως στέλεχος μιας εταιρείας, στην οποία δεν έχω πλέον κάποια διοικητική αρμοδιότητα για την  εγχώρια αγορά, διαθέτω  την εμπειρία και το καθαρό μυαλό  να προσφέρω με κέφι και ανιδιοτέλεια ώστε να γίνουν τα σωστά αρχικά βήματα και στη συνέχεια να παραδώσω τη σκυτάλη στη νέα γενιά  ανθρώπων που θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν την αγορά μας τα επόμενα χρόνια!

Πείτε μας λίγα λόγια την 1η Παγκόσμια Ημέρας Σκίασης (21 Μαρτίου) και τί δράσεις οργανώσατε.

Στις 21 Μαρτίου 2023 ο ES-SO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σκίασης) καθιέρωσε την πρώτη «Παγκόσμια Ημέρα Σκίασης». Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ́ κοινό́ για τα ανθρώπινα, οικολογικά́ και οικονομικά́ οφέλη της σκίασης. Η 21η Μαρτίου είχε παράλληλα και συμβολικό́ χαρακτήρα για εμάς, καθώς είναι η ημέρα της Εαρινής Ισημερίας. Ταυτόχρονα, στα σημεία πώλησης προϊόντων σκίασης σε όλη την Ευρώπη  πραγματοποιήθηκε ενημερωτική καμπάνια για τα ευεργετικά́ πλεονεκτήματα της σκίασης, με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Στην Ελλάδα ο ΣΕΕΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει εκ μέρους του ΕS-SO την Παγκόσμια Ημέρα. Με μεγάλη χαρά είδαμε ότι τα Σωματεία Τεντοποιών  αμέσως «αγκάλιασαν» αυτή την προσπάθεια. Με την υποστήριξή τους καθώς και την καθολική υποστήριξη όλων των μελών μας, κατορθώσαμε να διανεμηθούν σε περισσότερα από 800 σημεία πώλησης στη χώρα μας 1000 αφίσες και 120.000 ενημερωτικά φυλλάδια προς τον τελικό πελάτη για την Παγκόσμια Ημέρα και  τα οφέλη της Σκίασης για την περίοδο μεταξύ 21-31 Μαρτίου. Επίσης, την ίδια περίοδο έτρεξε μια καμπάνια επικοινωνίας  μέσω της ιστοσελίδας μας hellenic-shading.gr, ηλεκτρονικών και εντύπων μέσων ενημέρωσης καθώς και μέσω των social media. Φυσικά ετοιμαζόμαστε για περισσότερες ενέργειες και δημοσιότητα για την επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Σκίασης το 2024!

 

Αλέξανδρος Βαζακόπουλος, Μέλος ΔΣ Ένωσης Τεντοποιών Ελλάδος

Η δημιουργία του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών Σκίασης είναι μια πρωτοβουλία που έπρεπε εδώ και καιρό να είχε γίνει πράξη, απλά πιστεύω πως πλέον οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες για να μπορέσει αυτό το εγχείρημα να πάρει σάρκα και οστά! Μόνο θετικές σκέψεις υπάρχουν για τον Σύνδεσμο και φιλοδοξώ με την ίδια συνθήκη να γίνει αποδεκτή σε κάθε τεντοποιό που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Ο κλάδος της σκίασης έχει μια δυναμική στην χώρα μας και λόγω κλιματολογικής ιδιαιτερότητας αλλά και λόγω μεγάλου όγκου τουριστικών περιοχών. Αυτή την δυναμική όμως δυστυχώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν μπορέσαμε να την αξιοποιήσουμε κυρίως λόγω μη ενότητας των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό τον χώρο. Πιστεύω λοιπόν πως ο Σύνδεσμος θα βοηθήσει στην συσπείρωση του κλάδου λόγω του σεβασμού και της εμπιστοσύνης των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτόν και μέσω του συνδέσμου επίσης πιστεύω πως θα μπορέσουμε να ενημερώσουμε τον καταναλωτή για τα οφέλη της σκίασης στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ως αποτέλεσμα λοιπόν αυτών των στοιχείων που θα έρθουν στον κλάδο μας θα είναι να μεγαλώσει το μερίδιο της σκίασης στην Ελληνική αγορά και επομένως όλος ο κλάδος να πιστωθεί κέρδη διότι θα βελτιωθούν τα οικονομικά στοιχεία μας.

 

Βασίλης Μακρής, Πρόεδρος Σωματείου Τεντοποιών Βορείου Ελλάδος

Πρόκειται για πάρα πολύ καλή προσπάθεια, θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε αυτούς που ξεκίνησαν και υλοποίησαν την ιδέα αυτή. Ελπίζουμε τέλος να ωφελήσει τον κλάδο  της σκίαση αυτή η προσπάθεια. Ο σύνδεσμος  σε συνεργασία με τα σωματεία θα μπορέσει να βοηθήσει τον κλάδο μας, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες εξέλιξης. Αξιοποιώντας την εμπειρία του αντίστοιχου ευρωπαϊκού συνδέσμου θα καταφέρει να βοηθήσει ενεργά τον κλάδο της σκίασης.