Στην Αθήνα βρέθηκε η Γενική Γραμματέας του ES-SO, κα. Ann Van Eycken, με αφορμή τη γενική συνέλευση του Οργανισμού. Με αφορμή την παρουσία της στη χώρα μας, μίλησε στο Sun & Shadow για την αρχιτεκτονική και τη σκίαση, για την Παγκόσμια Ημέρα Σκίασης, για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του και τους στόχους του ES-SO κ.ά.

Αρχιτεκτονική και σκίαση. Μπορούν να συνδυαστούν αυτά τα δύο;

Ναι, έτσι πιστεύω. Βλέπουμε ότι σε πολλές χώρες χρησιμοποιούνται πολλά μεγάλα παράθυρα επειδή οι άνθρωποι κάθονται στο εσωτερικό ίσως το 85% της ζωής τους, επομένως χρειάζονται την εξωτερική θέα και γι’ αυτό τους αρέσουν τα μεγάλα παράθυρα. Αλλά την ίδια στιγμή, έχουμε όλο και περισσότερα προβλήματα υπερθέρμανσης. Έτσι, αυτό που μπορούμε να κάνουμε με την εξωτερική σκίαση είναι να καλύψουμε αυτά τα μεγάλα παράθυρα με πολύ ωραίες λύσεις που ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Οπότε ναι, είναι δυνατόν.

Αυτό συμβαίνει περισσότερο στο βορρά παρά στο νότο. Οι αρχιτέκτονες αγαπούν τα μεγάλα παράθυρα λόγω του φωτός της ημέρας, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες, όπως για παράδειγμα ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής υπάρχουν περισσότερα θέματα υπερθέρμανσης. Αυτό πρέπει να ληφθεί περισσότερο υπόψη και οι αρχιτέκτονες πρέπει να το γνωρίζουν. Επίσης, ο ήλιος είναι ένα δυναμικό στοιχείο και οι αρχιτέκτονες επικεντρώνονται πολύ σε στιβαρά στατικά.

Επίσης, το φως της ημέρας, η οπτική άνεση είναι κάτι που έχει να κάνει με τον συμβιβασμό μεταξύ θερμικής και οπτικής άνεσης. Καλούμε λοιπόν τους αρχιτέκτονες, που θεωρούν ότι η σκίαση εμποδίζει το φως της ημέρας, να μάθουν ότι στην πραγματικότητα το διαχειρίζεται με καλό τρόπο, ώστε να έχουμε και ηλιακό φως εντός ενός κτιρίου.

Ποιες ενέργειες σχεδιάζετε για την Παγκόσμια Ημέρα Σκίασης 2024;

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Σκίασης ήταν το 2023, αυτή η χρονιά ήταν μια έναρξη και είδαμε πολύ ενθουσιασμό από τις εταιρείες. Αξιολογήσαμε τι κάναμε τον τελευταίο χρόνο και τώρα θα προσθέσουμε κάτι ακόμα για τους εμπόρους. Επειδή οι έμποροι συνδέονται με τους τελικούς καταναλωτές, αυτό που ετοιμάζουμε τώρα βασίζεται λίγο στο παράδειγμα της Ελλάδας. Θα φτιάξουμε λοιπόν ένα φυλλάδιο με στοιχεία και αριθμούς ώστε να μπορούν πραγματικά να εξηγήσουν στους τελικούς καταναλωτές τα οφέλη της σκίασης.

Πείτε μας λίγα λόγια για το εγχείρημα του Συνδέσμου στην Ελλάδα.

Βλέπουμε πολύ θετικά αυτή την εξέλιξη, ειδικά αν αναλογιστούμε μια σχετικά αρνητική στάση της ελληνικής βιομηχανίας στην αρχή. Είχαμε επαφές στο παρελθόν, αλλά βλέποντας τη νέα γενιά να μπαίνει στον κλάδο δυναμικά, από το μηδέν στο εκατό, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είπαμε ότι θα θέλαμε να ανταποκριθούμε στην ελληνική βιομηχανία και να δείξουμε την εκτίμησή μας. Να τους κάνουμε να νιώσουν πιο ευπρόσδεκτοι, ενημερωμένοι και αφοσιωμένοι.

Πείτε μας δυο λόγια για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ES-SO; Πότε ξεκίνησαν και ποιος ο στόχος τους;

Ξεκινήσαμε το 2015 να αναπτύσσουμε την Ακαδημία ES-SO. Το πρώτο εκπαιδευτικό σκέλος ήταν το Smart Solar Shading Advance το 2018 με ένα ολοήμερο μάθημα με βασικά στοιχεία της ηλιακής σκίασης. Δουλεύουμε με τον ήλιο και ο ήλιος είναι για εμάς η πηγή που μπορούμε όλοι είτε να απορρίψουμε είτε να έχουμε τα οφέλη από αυτόν, ώστε να εξοικονομούμε ενέργεια για ψύξη, θέρμανση, ακόμη και για φωτισμό, επειδή είναι δυναμικός. Και μπορούμε επίσης να αξιοποιήσουμε το φως της ημέρας.

Στόχος μας λοιπόν ήταν να μεταφέρουμε στους επαγγελματίες μας πώς να το κάνουν με εκπαιδευτικό τρόπο, με βάση τις μελέτες και τις εμπειρίες πολλών χωρών της Ευρώπης.

Στη συνέχεια αναπτύξαμε το πρόγραμμα Smart Solar Shading Expert. Το Smart Solar Shading Advance ήταν περισσότερο συνδεδεμένο με τους επαγγελματίες που εργάζονταν σε κατοικίες και μικρά γραφεία, αλλά το πρόγραμμα Experts ήταν περισσότερο για μεγάλα έργα. Έτσι, εντρυφούμε περισσότερο στη βαθιά γνώση της τεχνολογίας ηλιακής σκίασης που σχετίζεται με το γυαλί, με τα κτίρια καθώς και με άλλες τεχνολογίες.

Αυτό που επιδιώκουμε πλέον είναι συνδέσουμε τους πάντες με τα οφέλη της ηλιακής σκίασης. Όταν κάποιος εργάζεται σε μια εταιρεία ηλιακής σκίασης θα πρέπει επίσης να γνωρίζει λίγα πράγματα για τα οφέλη της δυναμικής σκίασης. Και αυτό είναι τώρα το τρίτο μάθημα που θα πραγματοποιήσουμε, ως ένα είδος εισαγωγικού μαθήματος. Θα εξηγεί με έναν πολύ απλό και εύκολο τρόπο, με πολλές απεικονίσεις, ποια είναι τα οφέλη της ηλιακής σκίασης για να δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο εργασίας για τους επαγγελματίες μας, ώστε να το πουν στους τελικούς καταναλωτές. Ήταν επίσης μέρος της συζήτησης στο σεμινάριο που έγινε στην Ελλάδα, πώς μπορούμε να περάσουμε αυτά τα μηνύματα..

Στην ES-SO Academy έχουμε συγκεντρώσει μια βιβλιοθήκη πολλών γνώσεων βασισμένη σε σπουδές στην Ευρώπη. Διότι αυτό που κάνουμε επίσης είναι ότι λαμβάνουμε μελέτες που έγιναν σε άλλες χώρες και τις συμπεριλαμβάνουμε στα μαθήματά μας για να επικαιροποιήσουμε ορισμένα πρότυπα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της σκίασης όπως αναδεικνύεται από μια σειρά μελετών;

Παντού στην Ευρώπη διεξάγουμε μελέτες σχετικά με τα οφέλη της ηλιακής σκίασης. Πολύ πρόσφατα κάναμε επίσης μια μελέτη σε συνεργασία με την Guidehouse, μια πολύ μεγάλη εταιρεία συμβούλων που συμβουλεύει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Το κάναμε επίσης για την EBPD, την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, η οποία τώρα αναθεωρείται. Σε αυτή τη μελέτη είδαμε ότι η δυναμική σκίαση, η αυτοματοποιημένη σκίαση μπορεί να κάνει πολλά για την εξοικονόμηση ενέργειας και επίσης για τη μείωση των εκπομπών CO2. Και ότι είναι επίσης οικονομικά αποδοτική τεχνολογία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συγκριθεί με τον κλιματισμό και ότι μπορεί να μειώσει κατά πολύ την κατανάλωση ενέργειας του κλιματισμού. Εδώ στην Ελλάδα υπάρχει ήδη το πρόβλημα της υπερθέρμανσης. Με τη σκίαση λοιπόν μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας του κλιματισμού. Αυτό προσπαθούμε να μεταφέρουμε και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο έντυπο Sun & Shadow