Ο Γενικός Διευθυντής της Somfy Ελλάς Α.Ε, κ. Γιώργος Παπαμιχαήλ, μιλά στο περιοδικό SUN & SHADOW για τους αυτοματισμούς, την εφαρμογή τους, τα «αντανακλαστικά» του κλάδου της σκίασης, ως προς το «έξυπνο σπίτι», καθώς και τα σχέδια της εταιρείας στο πλαίσιο της αειφορίας και της πράσινης δόμησης.

Οι αυτοματισμοί αποτελούν εφαρμογές που διευκολύνουν τη λειτουργικότητα ενός χώρου και σίγουρα προσφέρουν ευκολία στο χρήστη. Κατά τη γνώμη σας, πόσο διαδεδομένο είναι αυτό το κομμάτι στους επαγγελματίες του κλάδου της σκίασης;

Πολύ διαδεδομένο. Οι επαγγελματίες της σκίασης έχουν εδώ και χρόνια εξοικειωθεί με τους πιο κοινούς αυτοματισμούς, όπως π.χ ο αισθητήρας ήλιου ή αέρα (ανεμούριο). Δεν είναι τυχαίο ότι σε έρευνα που έγινε πριν μερικά χρόνια στους Έλληνες καταναλωτές, όταν ρωτήθηκαν αν έχουν κάποιον αυτοματισμό στο σπίτι τους, η πλειοψηφία απάντησε ότι έχουν τέντα που μαζεύει με τον αέρα ή κατεβαίνει αυτόματα με τον ήλιο. Υπό αυτή την έννοια, οι επαγγελματίες της σκίασης ήταν πρωτοπόροι, εισάγοντας τους οικιακούς αυτοματισμούς στη ζωή μας. Το ζητούμενο σήμερα είναι οι επαγγελματίες να κάνουν τη μετάβαση από τους απλούς αυτοματισμούς, που γνωρίζουν εδώ και χρόνια, σε όλο το περιβάλλον του έξυπνου σπιτιού.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πλεονεκτήματα των αυτοματισμών;

Όσοι ασχολούμαστε με τους αυτοματισμούς θεωρούμε ότι αυτοί καλύπτουν ένα τρίπτυχο που συμπυκνώνεται στα εξής: Άνεση, Ασφάλεια και Εξοικονόμηση Ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, προσφέρουν άνεση γιατί διεκολύνουν την καθημερινότητα του χρήστη.  Προσφέρουν ασφάλεια, καθώς λειτουργούν ως «φύλακας» προστατεύοντας το προϊόν μας από έντονα καιρικά φαινόμενα, μέσω των αισθητήρων, είτε υπάρχει ανθρώπινη παρουσία είτε όχι. Τέλος συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, ώστε τα προϊόντα σκίασης και οι λοιπές συσκευές να βρίσκονται πάντα στην κατάλληλη θέση για το βέλτιστο ενεργειακό ισοζύγιο ενός κτιρίου.

Γιατί κατά τη γνώμη σας πρέπει να εφαρμόζονται;

Σε πολλούς τομείς η εξέλιξη της τεχνολογίας, όπως π.χ το GPS στο κινητό μας, είναι εκεί για να μας διευκολύνει και να την αξιοποιούμε. Έτσι λοιπόν και οι αυτοματισμοί είναι εκεί για να προνοούν ώστε η ζωή στο σπίτι μας να ειναι πιο ευχάριστη και να εξασφαλίζουν το σωστό και ιδανικό περιβάλλον –κάτι που αν κάναμε χειροκίνητα, ενδεχομένως τις περισσότερες φορές θα αμελούσαμε.

Το σπίτι του αύριο. Πόσο κοντά είμαστε σε κάτι τέτοιο και πως κρίνετε τα «αντανακλαστικά» του κλάδου απέναντι σε αυτό;

Πολύ κοντά και πολύ αργά… Είμαστε πολύ κοντά με την έννοια ότι υπάρχουν πλέον όλα τα προϊόντα, όλο το software, όλες οι εφαρμογές που μπορούν να κάνουν το σπίτι μας «έξυπνο». Από την άλλη όμως ο κλάδος της σκίασης, ενώ υπήρξε πρωτοπόρος στο κομμάτι των αυτοματισμών, δεν εχει επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά για να προσαρμοστεί στην καταιγιστική εξέλιξη που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, σε αυτό που λέμε έξυπνο σπίτι (smart home). Ο λόγος είναι ότι η μεγάλη ζήτηση σε νέα και καινοτόμα προϊόντα σκίασης, όπως συστήματα πέργκολας, κασετίνες κ.ά, επισκίασαν την ανάγκη αυτόματου και απομακρυσμένου ελέγχου των προϊόντων αυτών τα τελευταία χρόνια

Με ποιο τρόπο μπορεί ένα σπίτι να γίνει ενεργειακά πιο αποδοτικό και πως οι αυτοματισμοί συμβάλλουν σε αυτό;

Ο κλασικός τρόπος ένα σπίτι να γίνει ενεργειακά πιο αποδοτικό είναι να χρησιμοποιηθούν μονωτικά υλικά, συσκευές που εκμεταλλεύονται ήπιες μορφές ενέργειας, όπως π.χ ο ηλιακός θερμοσίφωνας. Επιπλέον αυτού, υπάρχει ένας καινοτόμος τρόπος για την ενεργειακή βελτίωση ενός κτιρίου. Αυτός είναι να μετατρέψουμε το κτίριο ενεργειακά από στατικό σε ενεργητικό. Πως γίνεται αυτό; Με τη χρήση αισθητήρων (που μπορεί να είναι για τη θερμοκρασία, την υγρασία, τον ήλιο) το σπίτι προσαρμόζει τα συστήματά του στην κατάλληλη θέση. Δηλαδή, σύμφωνα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος, φροντίζει από μόνο του να ενεργοποιήσει τη σκίαση, τον εξαερισμό, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα για το δροσισμό ή αντίστοιχα τη τη θέρμανσή του.

Ποια είναι τα σχέδιά σας στο πλαίσιο της αειφορίας και της πράσινης δόμησης;

Σε ότι αφορά στην εταιρεία, δηλαδή τον όμιλο της Somfy, έχουμε ένα φιλόδοξο πλάνο στο πλαίσιο της αειφόρου ανάτπυξης. Ο στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2023 να φτάσουμε σε μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Σε ότι αφορά στα προϊόντα μας, ένα 64% της γκάμας μας ήδη τηρεί τις προδιαγραφές που έχουμε θέσει στο πλαίσιο της αειφορίας. Ένα μεγάλο βήμα αφορά στην έρευνά μας σε αυτό που αποκαλούμε standby mode (επίτευξη ελαχιστης δυνατής κατανάλωσης ενέργειας όταν μια συσκευή βίσκεται σε κατάσταση αναμονής).

Η νέα τάξη πραγμάτων «απαιτεί» σπίτια και χώρους εργασίας πιο βιώσιμους, με στόχο το well being. Πως πιστεύετε ότι μπορούν να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;

Μια μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα, που διενήργησε η εταιρεία μας, την περίοδο της πανδημίας του Covid-19, έδειξε ότι πάρα πολλοί καταναλωτές που «βίωσαν» το σπίτι τους αποφάσισαν να επενδύσουν στην αναβάθμιση της κατοικίας τους και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής τους. Το γεγονός ότι για πολλούς χρησιμοποιείται το σπίτι και ως χώρος εργασίας δημιούργησε ακόμη περισσότερες απαιτήσεις. Για παράδειγμα, πολλοί για να εργαστούν στον υπολογιστή τους χρεάστηκαν τη συμβολή των συστημάτων σκίασης. Μεγάλη σημασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας επίσης είχε ο σωστός εξαερισμός των χώρων για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της άνεσης  των ενοίκων ενός κτιρίου. Για την επίτευξη του well being το σπίτι μας πρέπει να σκιάζεται, να δροσίζεται και να εξαερίζεται σωστά.

Ποιες είναι οι προτάσεις της Somfy, στο πλαίσιο αυτής της νέας πραγματικότητας;

Δεν είναι τυχαίο σε σχέση με τα παραπάνω ότι η Somfy στο πλαίσιο της έκθεσης R +Τ (που λόγω της πανδημίας το 2021 διεξήχθη για πρώτη φορά ψηφιακά) παρουσίασε δύο νέα προϊόντα. Το πρώτο είναι το σύστημα SomfyAir το οποίο ανοίγει αυτόματα με αισθητήρα τα κουφώματα σε θέση εξαερισμού. Το δεύτερο είναι το λεγόμενο ηλιακό μοτέρ, δηλαδή κινητήρας ο οποίος τροφοδοτείται αποκλειστικά από ηλιακό πάνελ για τις ενεργειακές ανάγκες του. Τέλος, πολύ σημαντικό, στο πλαίσο του έξυπνου σπιτιού, είναι το κομμάτι της διαχείρισης φυσικού-τεχνητού φωτισμού. Δηλαδή, το «έξυπνο» σπίτι φροντίζει για τους ενοίκους του είτε ενεργοποιώντας τον τεχνητό φωτισμό είτε τα προϊόντα σκίασης στην κατάλλη θέση, ώστε οι συνθήκες του χώρου μας να έχουν πάντα τα κατάλληλα επίπεδα φωτισμού. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι εταιρείες όπως η Somfy ανταποκρίνονται και καινοτομούν στο να παρέχουν στους καταναλωτές όλο και πιο εξελιγμένα προϊόντα και εφαρμογές, για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής είτε στην κατοικία είτε στους χώρους εργασίας.