Προνομιούχες και μη περιοχές στην κατανάλωση ενέργειας
Μπορεί καθημερινά να παρακολουθούμε τις μέσες θερμοκρασίες από τα δελτία ειδήσεων για το λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά στην πράξη υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις διάφορες περιοχές, οι οποίες, ως ένα βαθμό γίνονται αντιληπτές σε περιόδους καύσωνα, όταν μαθαίνουμε ότι το θερμόμετρο εκτινάσσεται στα ύψη.
Είναι διαπιστωμένο ότι σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας που φτάνει ως και τους 14 βαθμούς. Η επίδραση του πράσινου είναι μικρότερη, μόλις 6 βαθμοί, στις γειτονικές κατοικημένες περιοχές, ενώ στο κέντρο της πόλης και αυξάνει έως και 30% σε αντίστοιχα σημεία των προαστίων.
Με αυτά τα δεδομένα, ένα τυπικό κτίριο στο κέντρο της πρωτεύουσας απαιτεί σχεδόν διπλάσια κατανάλωση ενέργειας για κλιματισμό σε σχέση με τις βορειοανατολικές ή τις νότιες συνοικίες της Αθήνας, ενώ στις δυτικές η αύξηση είναι της τάξης του 50%.
Η “ρεβάνς” έρχεται το χειμώνα, αλλά δεν ακολουθεί τις ίδιες αποκλίσεις. Η θέρμανση ενός κτιρίου στο κέντρο της πόλης απαιτεί μόνον 40 έως 60% λιγότερη ενέργεια και στα δυτικά προάστια 30%, σε σχέση πάντα με τις πιο προνομιούχες οικιστικές ζώνες της Αθήνας.
Αυτό σημαίνει ότι μια οικογένεια σε αυτές τις περιοχές ξοδεύει έως και € 200 περισσότερα το χρόνο για τις ενεργειακές της ανάγκες.
Οι επιστήμονες, αποδίδουν το γεγονός στο φαινόμενο της θερμικής νησίδας που είναι ιδιαίτερα έντονο στην ελληνική πρωτεύουσα. Η αύξηση της θερμοκρασίας αρχίζει να παρατηρείται γύρω στις 10 το πρωί και αποκτά τη μέγιστη τιμή της από τις 2 έως τις 3 μ.μ. Το φαινόμενο παύει να παρατηρείται γύρω στις 7 το απόγευμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμική νησίδα εμφανίζεται αρχικά στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια αρχίζει να μετακομίζει προς το δυτικό τμήμα, όχι τυχαία βέβαια αφού η δόμηση είναι πυκνότερη και η έλλειψη πρασίνου εντονότερη.